Pianola Museum


 
Westerstraat 106
Jordaan
Amsterdam
Gemeente Amsterdam
1905
Cultuur, Leisure
 

Het huidige Pianola Museum werd begin vorige eeuw ontworpen als politiebureau door het gemeentelijk architectenbureau. Het ontwerp is een goed voorbeeld van utiliteitsbouw, dat zich laat kenmerken door een sobere en solide vormgeving en de nadruk op het functionele. In de gevelindeling en de ornamenten zijn echter wel de invloeden van het Rationalisme en de Art Nouveau zichtbaar. Begin twintigste eeuw werd het onder invloed van Berlage populair om zelfs bij functionalistische, gemeentelijke bouwwerken aandacht te besteden aan ornamenten.

Tot 1930 had het politiebureau vier politiecellen, daarna werd het pand alleen nog gebruikt als kleine politiepost tot de jaren zestig. Na een leegstand in de jaren zeventig tachtig, waarin het enige tijd als atelierruimte is gebruikt, was er potentiële nieuwe huurder. Voor de basisschool, die er zou komen, is het interieur van het pand volledig gestript, maar de plannen werden afgeblazen en het pand werd gekraakt.

In 1993 kreeg het Pianola Museum toestemming het pand te betrekken en in ouderwetse stijl te herbouwen. Het museum opende in 1994 haar deuren en sindsdien toont het museum tal van pianola’s en orgels, bovendien heeft het een archief met 25.000 muziekrollen. Momenteel zijn er plannen om op de eerste verdieping het museum uit te breiden, een van de ambities is om de muziekkamer uit het landhuis Kareol na te bouwen. (ARCAM/TB)