PRIXDEROME.NL 2006 Architectuur


De Prix de Rome Architectuur is een Nederlandse ‘staats’ prijs voor architecten tot 35 jaar. De prijs is bedoeld ter stimulering van de artistieke ontwikkeling van architecten ook in internationaal verband. Ter afronding van de editie van het jaar 2006 verzorgde ARCAM, als partner van de Rijksakademie van beeldende kunsten, de expositie van het werk dat in het kader van de prijsvraag is gemaakt. Het werk was te zien van de vier genomineerde (teams van) architecten, Daan Petri, Eva Pfannes, Bas Princen & Milica Topalovic en Ronald Rietveld, waaruit een internationale jury op 22 juni 2006 de winnaar koos. Zij ontwikkelden een architectonische en stedebouwkundige visie op de ontwikkeling van IJmuiden.
De vier genomineerden zijn gekozen uit een longlist waartoe ook Inaki Arbelaiz, Chris van den Berk, Kersten Geers, René Kuiken & Cécilia Gross, Patrick Meijers en Menno Slijboom behoorden. Deze tien architecten(paren) hadden volgens de jury de meest ingenieuze plannen bedacht voor de herinrichting van het Mr. Visserplein in Amsterdam. De plannen voor dit plein vormden het tweede deel van de expositie.

De uitslag Prix de Rome Architectuur 2006
Eerste prijs: Ronald Rietveld
Tweede prijs: Daan Petri
Basisprijs: Eva Pfannes
Basisprijs: Bas Princen en Milica Topalovic
De jury bewonderde de verkenningen die Bas en Milica verrichten voor hun Landscape fictions based on true stories. Vooral de foto’s brengen de ingrepen die het landschap heeft ondergaan trefzeker in beeld. Waardering was er voor de wijze waarop ook Eva in haar project Land of Beacons aansluiting had gezocht bij de bestaande elementen in het landschap van IJmuiden. Om de winnaar te bepalen moest de jury het gerijpte talent van Ronald Rietveld afwegen tegen het rauwe en naïeve talent dat zich bij Daan Petri ontwikkelde. De jury noemde Petri’s 25 kilometer lange pier in de Noordzee (Nederland op z’n smalst) poetisch, pragmatisch, vol eenvoud en diepgang. Rietveld won met Generating Dunescapes vanwege zijn flamboyante professionaliteit, het kunnen verbinden van gecompliceerde systemen en de krachtige identiteit van het project.