PRIXDEROME.NL 2010 Architectuur


Olv Klijn heeft uit handen van voormalig staatssecretaris Frans Timmermans de eerste prijs (€ 45.000 en een erepenning) Prix de Rome 2010 Architectuur ontvangen.
De jury over het werk van Klijn: ‘Als geen ander bleek Klijn erin geslaagd antwoorden te vinden op de "gecompliceerde sociale, economische en culturele dynamiek" waarover in de opgave voor de eindronde was gesproken’ en dat hij ‘op basis van uitgebreide consultaties en een grondige en veelomvattende analyse een rijk en gelaagd plan heeft gemaakt, dat voor tal van opgaven oplossingen aanlevert’.

In het voorjaar van 2010 presenteerde ARCAM de plannen die tien ontwerpers maakten voor de Prix de Rome-editie van 2010. De expositie liep van zaterdag 15 mei t/m zaterdag 3 juli. De Prix de Rome Architectuur is de oudste en meest prestigieuze Nederlandse ‘staats’prijs voor architecten, stedebouwers en landschaparchitecten tot 35 jaar. De prijs stimuleert de artistieke ontwikkeling van jonge architecten in Nederland, maar ook in internationaal verband.
De tentoonstelling bij ARCAM presenteerde het werk van de genomineerde architecten dat speciaal voor de eindronde van deze prestigieuze prijs is gemaakt.
Behalve de resultaten van de eindopdracht van de vier genomineerden waren ook de top tien van de plannen uit de voorronde te zien.

De opdracht:
Bij deze editie van de PRIXDEROME.NL hadden zowel de voor- als eindronde opdracht betrekking op het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. De opgave was om de ruimtelijke en sociale kwaliteiten van het plein te versterken als bijdrage aan een open samenleving en om het gemeenschapsgevoel van de omwonenden te stimuleren.

De jury onder voorzitterschap van Aaron Betsky (VS) voor de eindronde van de PRIXDEROME.NL 2010 Architectuur een shortlist van vier genomineerden opgesteld.
Thijs van Bijsterveldt (1981, NL) & Oana Rades (1977, RO), Olv Klijn (1974, NL), Johan Selbing (1974, SE) & Anouk Vogel (1977, CH), Jeroen Spee (1982, NL) & Jeroen Steenvoorden (1982, NL)
Tot de top tien, de longlist, uit de ruim honderd inzenders van de voorronde behoren daarnaast:
Huub Donkers (1980, NL), Saxon Lear Duckworth (1980, ZW), Jenny Eklund (1976, SE) & Dominique ter Beek (1977, NL), Monika Pieroth (1975, DE), David Smidt van Gelder (1980, NL), Cindy Wouters (1979, NL) & Marie Rannou (1981, FR)

Voor meer informatie kijk op www.prixderome.nl