Publicatie | Architectuurgids ZUID


De Architectuurgids Zuid: Plan Zuid, Tuinstad Buitenveldert, de Zuidas, presenteert in hoofdlijnen en hoogtepunten drie heel bijzondere stukken stad aan de Zuidkant van Amsterdam. Plan Zuid, gebaseerd op een stadsontwerp van H.P. Berlage uit 1915, vertoont de kenmerken van een monumentaal opgezette pronkstad, met brede boulevards en barokke symmetrie-assen. Bakstenen woonblokken vormen er hechte, gesloten straatwanden, uitgevoerd in de bij vlagen verbluffende Amsterdamse School-stijl.

Heel anders is het omstreeks 1960 gebouwde Buitenveldert, onderdeel van het fameuze Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1934. Deze wijk is een prachtig voorbeeld van een functionalistisch stadsontwerp, ruim, helder en rechtlijnig van opzet, met een open verkaveling van stroken en haken. In het grensgebied tussen deze stedebouwkundige fenomenen verrijst sinds enkele decennia de Zuidas. Dit is een compacte stadswijk in wording, met spectaculaire kantoortorens en luxueuze, fonkelnieuwe woongebouwen, vormgegeven door een keur aan beroemde architecten uit binnen- en buitenland.

De prachtig geïllustreerde, door Architectuurcentrum Amsterdam uitgegeven tweetalige folder met ingeniet boekje is bedoeld voor iedereen die meer wil weten van de zuidkant van Amsterdam. Hij biedt een beknopte inleiding in de achtergronden en kenmerken van de drie stadsgebieden. Overzichtelijke kaarten tonen een selectie van architectonische bijzonderheden, ondersteund door een register met onmisbare kerngegevens. Zes wandel- en fietsroutes wijzen de weg naar enerverende stadsverkenningen.

Publicatiegegevens: D. Wendt, Y. de Korte, A. Kersten (ed.), Architectuurgids / Architecture Guide Zuid: Plan Zuid, Tuinstad Buitenveldert, de Zuidas.
Full colour leporello met 44 pagina’s binnenwerk
ISBN: 978-90-820543-2-3
Jaar van uitgave: 2013
Taal: Tweetalig, Nederlands/Engels
Prijs: € 7,50

Bestellen
Mail je precies bestelling + adres naar arcam@arcam.nl en je ontvangt de prijs + verzendkosten en een betaalverzoek. Nadat de betaling is binnengekomen gaan wij direct over tot bezorging.

De Architectuurgids Zuid is mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid, de Dienst Zuidas, G&S Vastgoed en het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.


Verwant

MORE

MVSA Architects