PUUUR BLOK


 
de Houthaven
Amsterdam
Atelier PUUUR
Wonen
 

In het Westelijk Havengebied vindt de komende jaren een grote gebiedsontwikkeling plaats. De Houthaven ondergaat een ingrijpende metamorfose: van bedrijventerrein naar woonbuurt aan het water. In deze nieuwe woonwijk staat het PUUUR BLOK.

De Houthaven
De komende jaren zal er een duurzame buurt verrijzen op zeven wooneilanden. Er zullen zo’n 2000 woningen komen en 70 woonboten. Een van de meest opvallende toevoegingen aan de buurt zal het nieuwe Pontsteigergebouw zijn. Dit wooncomplex wordt naar verwachting in de herfst van 2017 opgeleverd. Rond die tijd moet ook de Spaarndammertunnel af zijn. Deze tunnel is bestemd voor het doorgaande autoverkeer. Bovenop de tunnel wordt het Dijkpark aangelegd, een park ter grootte van vier voetbalvelden en de schakel tussen de Spaarndammerbuurt en de nieuwe Houthaven.

PUUUR BLOK
Het PUUUR BLOK is tot stand gekomen door architectenbureau Atelier PUUUR en Vink Bouw. Het blok is onderdeel van Blok 0: een stuk grond in de Houthaven waarop gebouwd wordt door zes bouwgroepen. De bewoners mochten samen met de architect meebepalen aan de vormgeving en indeling van hun huis. Op die manier sluit ieder huis aan op de woonwensen van de bewoners. Als een soort Tetrisblokken passen de woningen op elkaar.
Het PUUUR BLOK is een klimaatneutraal gebouw bestaande uit studio’s, appartementen en twee herenhuizen. Het gebouw bevat extra voorzieningen, zoals een gemeenschappelijk dakterras en een fitnessruimte. In de toekomst zullen de bewoners aan een gracht wonen, in de aangrenzende Houthavenkade zal namelijk een gracht worden gegraven.

In de schijnwerpers
Sinds de oplevering staat het complex volop in de belangstelling. Zo won PUUUR BLOK in 2015 de Zuiderkerkprijs: de prijs voor het beste woningbouwproject in Amsterdam. Tevens is het PUUUR BLOK een van de tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.). Een prijs die op 13 mei wordt uitgereikt tijdens het Architectenbal in het W Hotel. Daarnaast is het PUUUR BLOK opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur Amsterdam op zondag 19 juni. Bezoekers kunnen een rondleiding door het gebouw krijgen. Voor meer informatie over de A.A.P., het Architectenbal en de Dag van de Architectuur Amsterdam, zie www.arcam.nl


Verwant

Herfstexcursie | zelfbouw Homeruskwartier, Almere

Wandel in oktober mee op een architectonische ontdekkingstocht in deze twee zelfbouwwijken!

UITVERKOCHT! Herfst excursie: zelfbouw in Buiksloterham

Wandel in oktober mee op een architectonische ontdekkingstocht in deze twee zelfbouwwijken!

Ugly Belgian Houses

Dagelijks sneuvelen bijna tien voetbalvelden aan openbare ruimte in België.

Carel Weeber en Adri Duivesteijn over zelfbouw

ACHTERGROND – Op woensdagavond 25 september 2019 duiken we in de wereld van de zelfbouw en discussiëren we over...

KasHuis

Binnenkijken – Houten huis op maat

Tijdens de Dag van de Architectuur Amsterdam op 18 & 19 juni 2016 stellen maar liefst veertig zelfbouwhuizen en...

Kea Bouwmanstraat

Divers

Dag van de Architectuur Amsterdam 2016

De Dag van de Architectuur Amsterdam staat dit jaar in het teken van zelfbouw. De afgelopen jaren hebben sommige...

Oproep: Doe mee aan de Dag van de Architectuur Amsterdam 2016

Dag van de Architectuur Amsterdam 2016 – ZELFBOUW Een aantal gebieden in Amsterdam heeft de laatste jaren een ware...

Schetsmiddag in WHAT? tentoonstelling

Altijd al je eigen droomhuis of werkplek willen hebben? Kom een stapje dichterbij en laat je ideeën door een...