RAI Elicium


 
Europaplein 22
Rivierenbuurt
Amsterdam
Mels Crouwel, Marcel Blom, Heyman Westerveld
Benthem Crouwel Architekten
Amsterdam RAI
VBK Groep
Tram 4, metro 50, 51, stop Rai
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 23. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2009-03-01
Commercieel
 

Een nieuwe entree

Even was er sprake van dat het beurs- en congrescentrum Amsterdam Rai zou uitwijken naar een nieuwe locatie buiten de gemeentegrenzen om verdere groei te kunnen faciliteren. De relatief korte afstand tot het centrum en de nabijheid van hotels en restaurants maakten het echter toch aantrekkelijk het complex op de huidige plaats te behouden. Het ‘Elicium’ vormt de nieuwe hoofdentree en zorgt bovendien voor een aanzienlijke vergroting van de capaciteit.

De geschiedenis van ‘de Nieuwe RAI’ gaat terug tot 1950 toen de gemeente het huurcontract van ‘de Oude RAI’ aan de Ferdinand Bolstraat niet verlengde. Iets meer naar het zuiden werd een nieuwe locatie gevonden met een gunstige ligging ten opzichte van de invalswegen en voldoende parkeergelegenheid. Het complex werd ontworpen door A. Bodon, B. Merkelbach en R. Fledderus en is in de loop der tijd uitgegroeid tot het grootste congrescentrum van Nederland. Uitgangspunt was een neutraal tentoonstellingsgebouw te ontwerpen dat vooral niet teveel op zou vallen.

Het Elicium van Benthem Crouwel Architekten beoogt op dit punt precies het tegenovergestelde. Het in zijn geheel opgetilde gebouw springt in het oog en markeert de nieuwe hoofdentree. Het bestaat uit een transparant laagbouwgedeelte dat zich in oost-west richting uitstrekt en een hoogbouwgedeelte dat hier haaks op staat (47 m). Aan de zijde van het Europaplein heeft de gevel van geperforeerde RVS panelen een gesloten karakter, terwijl de zijde naar Zuidas en Beatrixpark van glas is en zich als het ware opent naar de bestaande gebouwen.

Het Elicium bevat congres-, vergader- en kantoorruimtes en een multifunctionele ballroom. Door middel van fly-overs staat het gebouw met de twee bestaande complexdelen in verbinding en maakt zo nieuwe manieren van ruimtegebruik mogelijk. Visueel wordt deze verbinding versterkt door het voortzetten van de blauwe lichtlijn die het silhouet van de RAI accentueert. Het intieme binnenplein dat is ontstaan kan bovendien worden gebruikt voor evenementen.

Bodon zei over het oorspronkelijk ontwerp dat het de bedoeling was om maximale binding te realiseren tussen binnenruimte en omgeving, iets wat door het veelvuldig gebruik van glas ook bij deze nieuwste uitbreiding van toepassing blijkt. (ARCAM/FG)