Reacties oproep Highlights Amsterdam


Begin juni hebben we (oud)Amsterdammers en liefhebbers van Amsterdam opgeroepen om ons te vertellen welke belangrijke gebeurtenissen niet mogen ontbreken uit de geschiedenis van de stad van de afgelopen dertig jaar.

Deze oproep vond plaats in het kader van het dertigjarige bestaan van Architectuurcentrum Amsterdam. Dit jubileum vieren we met de tentoonstelling ‘Van Stopera tot A’DAM Toren – 30 jaar Amsterdam in beeld’ in het najaar van 2016. Een rijke selectie aan gebeurtenissen en gebouwen van de afgelopen dertig jaar toont de ruimtelijke en maatschappelijke impact op de stad.

Op de oproep zijn zeer diverse reacties binnengekomen waarvan een selectie hieronder te lezen is. Uw input is nog steeds van harte welkom! Lees meer over de oproep en meld uw idee aan!

Naam: Jozet van Sloten, 1952, woonachtig en werkzaam in de monumentensector in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: Het vertrek van Shell van (een deel van) de IJ oever.
Jaartal: 2000
Motivatie: Dit heeft een geweldige boost gegeven aan de ontwikkeling van Noord. Noord is daarmee dichter bij de stad gekomen.

3ac277dd-b9ba-d9b1-124b-933642114ac0

Foto afkomstig van website Door de Adamse Bril

Naam: Gerald Lindner, 1966, Woonachtig en werkzaam in de bouw in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: de no go zones in de jaren tachtig (en daarvoor ook al – maar toen kende ik de stad nog niet): tippelzone direct achter het Centraal Station; de afwerk- en spuitplekken bij het voormalig Pakhoed gebouw (Oostelijke Handelskade – Pakhuis de Zwijger); de dealerzone in de tunnel bij Waterlooplein waar nu Tun-Fun is; het zombielandschap waar je tegenaan liep als je de metro-entree afdaalde (nu afgesloten) bij de Antoniesbreestraat (waar nu Knuffels Toyshop is). Kortom het ‘Christiane F landschap’.
Jaartal: jaren tachtig van de twintigste eeuw
Motivatie: voor jongeren van nu is dat onvoorstelbaar, maar jaren 1980 muziek – dat nu zo in is – associeer ik met die tijd. Persoonlijk ben ik echt heel blij dat die tijd heel ver achter ons ligt. Maar of dat zo zal blijven – in deze tijd van toenemende ongelijkheid – is maar zeer de vraag. Nieuw armoede met alle bijbehorende ellende die ik toen zo zag op straat – komt er weer aan. Willen we dat echt? Kijk even terug – want zo kan Amsterdam ook zijn. De stad is niet meer dan de spiegel van wie wij zijn. Dat zie je pas als je heel even stopt met het hier en nu en terugkijkt.

Naam: Anoniem, woonachtig en werkzaam in Amsterdam
Gebouw: het ontstaan en de aanleg van de wijk Nieuw-Sloten vanaf 1990. Een van de eerste uitbreidingen op voormalig tuinkasgebied, bouwen met een zeer hoge dichtheid.
Jaartal: 1990 en verder
Motivatie: Hoge architectonische kwaliteit en een bijzonder groenplan, een grote diversiteit aan boomsoorten (iets wat tegenwoordig niet meer gebeurt).

KPN-toren-voor-de-ophoging-foto-Peter-Elenbaas

KPN toren voor de-ophoging. foto: Peter Elenbaas

Naam: Jan Blokker, 1951, adviseur verlichting, woonachtig en werkzaam in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: KPN toren aan de ZuidAs, compleet met LED lichtkunstwerk
Jaartal: 2008
Motivatie: het is een zeer opvallende landmark, te zien vanuit vele delen van de stad en de wijde omgeving, met elegante asymmetrische ovalen vloeren en in het donker een intrigerend lichtkunstwerk.

Naam: Rick van Hemert, 1969, woonachtig en werkzaam in de GGZ in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: 1. De gentrificatie van oude volksbuurten zoals De Pijp en Oud-West.
2. De stadsvernieuwing van de westelijke tuinsteden in Nieuw-West.
Jaartal: vanaf 2000
Motivatie: Gentrificatie: De oude volkswijken zoals De Pijp en Oud-West waren bijna in het geheel gesloopt maar leefden juist op toen men de oude panden ging waarderen en opknappen tot wat het nu geworden is.
Nieuw-West: gebouwd eind jaren 1950 voor de middenklasse en in de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw, verpauperd tot no go area’s. Grootschalige stedelijke vernieuwing vanaf ongeveer het jaar 2000 zorgt voor mooie nieuwe woningen, rust en daling van de criminaliteit en sociale problematiek. Nieuw-West herrijst uit zijn as.

Kleiburg aanzicht kleurbalkons

Klusflat Kleiburg.

Naam: Martijn Blom, 1972, conceptarchitect, woonachtig en werkzaam in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: revitalisatie Bijlmer met als voorlopig hoogtepunt de renovatie van Kleiburg, waar ik persoonlijk bij betrokken ben, als initiatiefnemer.
Jaartal: 2011-2016
Motivatie: het behoud van modern erfgoed bewijst dat een tweede leven mogelijk is.
Het vertelt het verhaal over de naoorlogse periode, maar ook over de recente crisis. Het klusconcept geeft invulling aan de behoefte aan eigen invloed en vrijheid. Het is gewoon een heel mooi project.

EYE Filmmuseum

EYE Film Museum

Naam: Ronald Tilleman, architectuurfotograaf, woonachtig in Rotterdam, werkzaam in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: Een paar: EYE Film Museum en NDSM voor de ontwikkeling van Noord, verbouwing Rijksmuseum, ontwikkeling Zuidas
Jaartal: divers
Motivatie: allen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een deel van de stad.

Naam: Rolf Bekker, 1960, architect, woonachtig en werkzaam in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: Oplevering Piraeus gebouw van Kollhoff cs. op het KNSM-eiland.
Jaartal: 1994
Motivatie: De betekenis die architectuur kan hebben voor de transformatie van een gebied. Verwijzend naar het verleden, geloof in de toekomst, een poëtisch statement in baksteen. Kollhoff heeft indertijd een gebouw neergezet dat staat als een huis. En het heeft als inspiratiebron gediend hoe te bouwen in de voormalige havengebieden en IJburg.

canal-parade-8

Naam: Dirk van den Heuvel, 1968, woonachtig en werkzaam in de architectuur in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: Gay Games 1998 en de Canal Parade
Jaartal: 1998
Motivatie: Het was fantastisch! Wat een heerlijk relaxte sfeer in de stad met geweldige straatfeesten, de beste zomer ooit in Amsterdam.

Naam: Mikel van Gelderen, 1963, architect, woonachtig en werkzaam in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis: De legalisering van vrijplaats woon-werkgebouw Tetterode, Bilderdijkstraat-Da Costakade: Op 27 februari 1986 werd het casco verhuurcontract ondertekend door de Gemeente Amsterdam (als eigenaar), Woningbouwvereniging Het Oosten (als verhuurder) en de krakers/gebruikers (als huurder) van het voormalige fabriekscomplex Lettergieterij Tetterode. De reeds afgegeven sloopvergunning van het gekraakte complex kwam daarmee te vervallen. Enige jaren later zou het gehele fabriekscomplex de status van Rijksmonument krijgen. Het gebouwencomplex bestaat uit verschillende onderdelen: Art nouveau gebouw uit 1902 aan de Bilderdijkstraat 163 door architect J.W.F Hartkamp met interieurs van K.P.C. De Bazel, de uitbreiding in 1909-1912 aan de Da Costakade 160 door dezelfde architect, en tenslotte het Niewe Zakelijkheid gebouw door Ch. Karsten, J. van Erven Doorns en de glas-stalen verdiepingen van voormalig Amsterdams stadsbouwmeester B. Merkelbach aan de Da Costakade 148 in 1940-1951.
Jaartal: 1986
Motivatie: Veel van de in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Amsterdam gekraakte woon-werkpanden zijn destijds ontruimd en al dan niet gesloopt. Door de legalisering is Tetterode een voorbeeld geworden van een vrijplaats waarin kunstenaars, bedrijven en bewoners het gebouwencomplex op een succesvolle manier in zelfbeheer hebben genomen. Als vereniging huren zij het casco van de woningbouwvereniging. Veel uiteenlopende organisaties vonden en vinden hun domicilie in Tetterode en spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad in de afgelopen 30 jaar, waaronder discotheek De Trut, De Werklozen Belangenvereniging, Radio 100, Das Magazine, We Are Public, Subbacultcha, Het Autonoom Centrum, M4gastatelier, het Dijktheater, maar ook hout- en metaalwerkplaatsen, een schoenmaker en een kapsalon, de voko, een galerie en een tweedehands kledingzaak. De waardevolle architectuur is met de legalisering gered van de sloopplannen en dient nu als inspirerend voorbeeld voor solid-projecten en coöperatieve vormen van zelfbeheer door huurderscollectieven en verenigingen van eigenaars. De gebruikers tonen hoe op een inventieve manier invulling gegeven kan worden aan hergebruik van bestaande gebouwen.

Wibaut_Huis_geslooptraadvanarbeid2450

Sloop Wibauthuis

Naam: Bas van Vlaenderen, 1966, architect, woonachtig en werkzaam in Amsterdam
Gebouw of gebeurtenis:
– de sloop van het Wibauthuis
– de restyling van de Shelltoren
– het verwijderen van het houten boothuis dat achter het CS in het water stond.
Jaartal: 2010-2016
Motivatie: stilstaan bij beeldbepalende gebouwen – periodes die verdwijnen.
– het weg- of oppoetsen van het modernisme.
– het marginale dat moet wijken voor de grootschalige stedelijke ontwikkeling.

Naam: anoniem, 1953, woonachtig en werkzaam als ZZP’er.
Gebouw of gebeurtenis: Heropening Rijksmuseum inclusief de fietstunnel!
Jaartal: 2013
Motivatie: Mooier dan gedacht


Gerelateerd

In gesprek met drie stadskunstenaars – 30 jaar Amsterdam verbeeld

28 dec 2016 - 28 dec 2016 : Archief

Hoe is Amsterdam de afgelopen dertig jaar veranderd? Op 28 december gaan we in gesprek met drie stadskunstenaars over...

Highlights Amsterdam 1986-2016

Nieuws

Welke belangrijke gebeurtenissen mogen niet ontbreken uit de geschiedenis van de stad van de afgelopen dertig jaar? Architectuurcentrum Amsterdam...

Van Stopera tot A’DAM Toren

07 okt 2016 - 05 feb 2017 : Archief

In 2016 viert Architectuurcentrum Amsterdam zijn dertigjarig jubileum. Al dertig jaar lang vormt de stad Amsterdam de collectie van...