Rembrandttoren


 
Weesperzijde
Amsterdam
ZZDP
Bouw- en exploitatiemij. Sedijko B.V.
Metro 51-53-54
Maarten Kloos, Amsterdam's High-Rise, Amsterdam 1995, p.92-98; Egbert Koster, Theo van Oeffelt, /Hoogbouw in Nederland 1990-2000/, Rotterdam 1997, p.75. Piet Vollaard, 'Hoogbouw in De Amstelhoek', Architectuur/Bouwen, juli 1994, p.8-9.
1995

Kantoorruimte in hoogbouw

Met 135 meter is de 36 verdiepingen tellende Rembrandttoren het hoogste gebouw van Amsterdam en een opvallende stadsmarkering. De getrapte opbouw en de gevelindeling verwijzen naar de klassieke Amerikaanse wolkenkrabbers uit de jaren dertig. Het is een vierzijdig, symmetrisch gebouw met een verbrede onderbouw.

Vier ondergrondse lagen herbergen een parkeergarage die plaats biedt aan ruim tweehonderdveertig auto’s. Op de getrapte onderbouw van negen verdiepingen volgen twintig verdiepingen met glazen hoekerkers. De hoekerkers gaan op de negenentwintigste verdieping over in vier glazen torens. Deze hoektorens tellen vier verdiepingen en versterken het verticale karakter van het gebouw. De bovenste zeven verdiepingen verspringen op verschillende niveaus.

Op de markante torenspits staat een lichtbaken dat als bijnaam ‘de Nachtwacht’ heeft gekregen. In de spits zijn de ventilatieafvoeren en de kraan voor glazenwasinstallaties verwerkt. De gevels zijn bekleed met gewolkt grijs graniet. Antracietgrijze aluminium lijsten omsluiten de ramen. De hoge entreehal met luifel is op het zuiden georiĆ«nteerd, op een centraal plein waaraan ook de Breitnertoren en de Mondriaantoren staan. (ARCAM/HL)