Restaurant Noorderlicht


 
t.t. Neveritaweg 33
Amsterdam
Steven Gerritsen architect
Stichting Kinetisch Noord
kunstenaars en bedrijfjes van de NDSM-werf
2006
Cultuur, Leisure
 

Eten in een hergebruikte loods

Restaurant Noorderlicht is gehuisvest in een hergebruikte Romney-loods. Bij het ontwerp en de daadwerkelijke bouw is veel aandacht geweest voor duurzaamheid.

De ombouw bestaat uit ronde houten gordingen en een transparante bekleding van golfplaten. Onder deze stolp staat een met strobalen geïsoleerd houten gebouw met een ‘winterrestaurant’. Bij hogere temperaturen kan ook de ongeïsoleerde serre in gebruik worden genomen. Om sterke opwarming te voorkomen is het hoogste gedeelte van het dak iets opgetild zodat ruimte is ontstaan voor ventilatiekleppen. Het gebouw leeft dus letterlijk met de seizoenen mee.

Behalve de fundering (een omgekeerde betonnen bak die op 18 meter blubber ‘drijft’ en die door een erkende aannemer is aangelegd) is Noorderlicht het product van een samenwerking van kleine bedrijven en kunstenaars van de NDSM-werf. (ARCAM/FG)