Rijksakademie van Beeldende Kunsten


 
Sarphatistraat 112
Amsterdam
Koen van Velsen
Tram 7-10
'Rijksakademie', in: Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1991-93, Amsterdam, 1994, p.106. Hans Ibelings, Modernism without dogma; architects of a younger generation in the Netherlands, 1991. Janny Rodermond, Koen van Velsen: architect, Rotterdam, 1995.
1992
 

Kunstacademie in voormalige Cavaleriekazerne

Koen van Velsen kreeg de opdracht de voormalige Cavaleriekazerne annex paardenstallen te verbouwen tot een huisvesting van de Amsterdamse Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Van Velsen nam ‘het ontmoeten’ als uitgangspunt en stelde daarom transparantie en zichtassen centraal in zijn ontwerp.

De voormalige kazerne en stallen zijn verbouwd tot praktijkruimten: op de begane grond de grote werkplaatsen en op de verdieping individuele ateliers. Aan de zuidzijde is de kazerne doorbroken door een van de loopbruggen. Deze vormt de toegang tot de nieuw gebouwde kantine aan het water. De eerste verdieping van de kazerne is met vier transparante luchtbruggen verbonden aan de nieuwbouw op de binnenplaats. Deze bestaat uit twee gebouwen: een centrumgebouw met de hoofdentree, een expositieruimte, de ‘studium generale’ en kantoren. Daarnaast staat een bibliotheek- en mediatoren. De nieuwe onderdelen zijn opgetrokken uit staal en glas; materialen die sterk afsteken tegen de bakstenen, gesloten oudbouw. (ARCAM/BM)