Apollo House


 
Apollolaan/Stadionweg
Amsterdam
D. Roosenburg
Ministerie van Sociale Zaken
Tram 5-24
Forum, 35/1, april 1991; M. Kloos, Apollo House Amsterdam, Bussum 1993; R. Mens (red.), De sociale verzekeringsbank - Architectonische aspecten, Amsterdam 1991.
1940
Kantoren
 

Kantoorgebouw voor zeshonderd ambtenaren

De architect Roosenburg kreeg tijdens de crisis van het interbellum van overheidswege opdracht om een gebouw voor de Rijksverzekeringsbank te ontwerpen. De bank, opgericht in 1901, had behoefte aan een representatief kantoorgebouw waarin alle werkzaamheden gebundeld konden worden. Tegenwoordig gaat dit gebouw door onder de naam Apollo House.

Het programma van eisen van dit gebouw aan de Apollolaan vroeg om representatieve ruimten voor het bestuur, kantoorruimte voor de administratie en ruimte voor opslag en archivering. Hieruit is de vorm van het gebouw ontstaan: een ring van negen meter hoog, waarin het archief gehuisvest is, met daar bovenop een veertig meter hoge schijf voor de kantoor- en bestuursruimten met op de bovenste verdieping een personeelsrestaurant. De bank heeft een staalskelet dat oorspronkelijk was aangekleed met beton, glas en keramiek; het keramiek is later vervangen door travertin.

De stedebouwkundige ligging van de bank in een woongebied was door Berlage al in zijn plan Zuid ingetekend. De hoge schijf is door Roosenburg diagonaal op de omliggende straatrichtingen geplaatst, in het verlengde van de Gerrit van der Veenstraat. Het geheel is tevens in de as van het Amstelkanaal geplaatst. De hoofdingang van het gebouw wordt gekarakteriseerd door pilaren die het bouwlichaam optillen en plaats bieden aan voorrijdende auto’s en taxi’s.

De statige monumentaliteit die het gebouw uitstraalt, beheerst de omgeving op een vriendelijke manier. In de witte gevel worden de strenge, zakelijke lijnen van de ramen op een elegante manier afgewisseld met de ronde vormen van het archief en de trappen. In het begin van de jaren negentig werd het ringvormige gebouw afgebroken en weer opnieuw opgebouwd na de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. (ARCAM/BV)