Rivierstaete


 
Amsteldijk
Amsterdam
H.A. Maaskant
Van Dommelen, Kroos, Senf, Van Herwerden, Sir Basil Spence
The Hammerson Property & Investment Trust; BOZ N.V.
Metro 51-53-54
Gert Jonker, 'Monument voor middelmatigen', Bouw, oktober 1973, p.1295-1297; 'Gebouw Rivierstaete te Amsterdam', Bouw, oktober 1973, p.1298-1300.
1973
Kantoren
 

Kantoorgebouw aan de Amsteldijk

In 1967 werd door een joint-venture van een Nederlandse en een Engelse investeerder het stuk grond aan de Amsteldijk hoek Trompenburgstraat aangekocht. De bedoeling was om er een universeel verhuurkantoor neer te zetten. Aanvankelijk werd gedacht aan een gebouw ongeveer zoals De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein, maar de gemeente Amsterdam wilde in plaats van een toren liever een meer horizontaal volume.

Het gebouw is opgevat als deel van de reeks grote gebouwen die de regelmatige bebouwing aan de Amstel hier en daar onderbreken. Maar de architecten hebben getracht het monumentale karakter van Rivierstaete te beperken door hun keuze voor een horizontale ontwikkeling. Om de bezonning van de woningen in de Trompenburgstraat niet te hinderen heeft het gebouw een trapsgewijze opbouw: aan de kant van de Amstel acht bouwlagen, en naar de Trompenburgstraat aflopend tot vier lagen. Mede door de verdiepingshoogte van 3,60 meter lenen de kantoren zich goed voor flexibel gebruik.

Rivierstaete manifesteert zich als een stapeling van schotsen met overstekken tot maximaal negen meter. De gevel bestaat uit prefab platen bekleed met witte, geschokte tegeltjes. De ramen zijn van donkergrijs glas, gevat in kozijnen van blank aluminium. Onder meer vanwege deze materiaalkeuze is het gebouw een opvallende verschijning in de door donkere baksteen gedomineerde Rivierenbuurt. Door de vorm en de grootte heeft Rivierstaete van de Amsterdammers de bijnaam Apenrots gekregen.

Transformatie 2017
Maar deze bijnaam zal spoedig verdwijnen. Het casco van Rivierstaete blijft, maar MVSA Architects evolueert Rivierstaete naar een duurzamer, transparanter gebouw die de omgeving omarmt. Rivierstaete is één van de gebouwen die hun deuren openen tijdens de Dag van de Architectuur Amsterdam 2017 is (ARCAM/VK)