Ronald McDonald Centre


 
Sportpark de Weeren 5
Amsterdam
Peer Glandorff
Fact Architects
Ronald McDonald Centre
Wessels Zeist
Bus 33, stop Beemsterstraat
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 23. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009-12-01
 

Het Ronald McDonald Centre is het eerste sport- en spelcentrum in Europa dat speciaal bedoeld is voor lichamelijk gehandicapte kinderen of kinderen met een verstandelijke beperking. Leidend bij het ontwerp was het creëren van een geborgen plek waar iedereen gelijk is en iedereen zowel participant als toeschouwer kan zijn. Transparantie en zichtbaarheid speelden hierbij een grote rol.

Het plan is opgebouwd uit twee ovale arena’s voor de buitensportactiviteiten met daartussenin geklemd een langwerpig, twee lagen hoog hoofdgebouw met een clubhuis en diverse sportruimten. Het gebouw zwenkt naar binnen op de plek waar de twee ovalen elkaar bijna raken, waardoor een plattegrond in de vorm van een vlinderdas is ontstaan. Op het smalste, meest centrale punt bevindt zich op de begane grond de entreezone met de ontvangstruimte, de kleedruimten en een liftplateau voor rolstoelers. Op de verdieping ligt het clubhuis met aan twee zijden uitzicht op de sportvelden, arena’s met rondom bomen en tribunes die de sporters het gevoel geven dat er altijd toeschouwers aanwezig zijn.

De noordelijke vleugel herbergt een grote sporthal voor zaalsporten als basketbal, tennis en volleybal. Met behulp van led-verlichting in de vloer is de gewenste belijning in te stellen. In de zuidelijke vleugel liggen twee zwembaden waarvan één een in hoogte verstelbare bodem heeft.

Om het gebouw een dynamische uitstraling te geven zijn alle verkeersruimten zo veel mogelijk langs de glazen gevels gesitueerd. Hierdoor is er maximaal contact tussen de gebruikers binnen en buiten en treedt bovendien veel daglicht binnen. Ook de vorm van het gebouw onderstreept de dynamiek. De bovenste laag is vormgegeven als apart volume met een nadrukkelijk aanwezig aluminium kader. De transparante onderlaag zorgt voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. (ARCAM/BU)