Rozentheater


 
Rozengracht 117
Jordaan
Z.D. Gulden & M. Geldmaker
1913
Tram 13, 14, 17. Stop Marnixstraat
Cultuur, Leisure, Voorziening
 

Het Rozentheater op Rozengracht 117 werd in 1913 geopend als bioscoop. Met meer dan 1000 stoelen was het destijds één van de grootste bioscopen van Nederland. Het gebouw is een opvallend bouwwerk en bevat Art-deco invloeden. De afgelopen decennia vervulde het Rozentheater verschillende functies, waarmee ook de naam van het theater vaak veranderde. Sinds 2013 is de comedy club Boom Chicago in het theater gehuisvest.

Het theater werd ontworpen door de architecten Z.D. Gulden en M. Geldmaker. Het ontwerp valt binnen de stroming van de Amsterdamse school. De architecten stonden bekend om hun sobere, efficiënte stijl en om hun goedkope, woningbouwplannen. Opvallend genoeg lieten ze soms de gevels van hun panden door andere architecten uit die tijd ontwerpen, zoals bijvoorbeeld J.F. Staal en P.H. Berlage. In het Rozentheater is gebruik gemaakt van verschillende materialen. Het theater is opgebouwd uit baksteen en natuursteen. De schuine daken op de torens en het halfronde dak ertussen zijn bedekt met lood. Vanaf de eerste etage sieren hoge glas-in-lood ramen met voornamelijk bloemenmotieven het gebouw. Verder zijn er verschillende ornamenten en reliëfs aangebracht, zoals de naam van het theater, de guirlandes aan de rand van het halfronde dak en afbeeldingen, bijvoorbeeld van een Pierrot met een luit.

Het Rozentheater fungeerde lange tijd als bioscoop. In 1926 veranderde de naam van het theater in het Asta theater en werden ook theatervoorstellingen vertoond. Tijdens de Duitse bezetting werden filmvoorstellingen volledig uit het programma gehaald, omdat de toenmalige eigenaar Albers de Brieder niet mee wilde werken aan de Duitse propaganda. Vanaf eind jaren ’40 tot 1971 had het gebouw weer zijn oude functie als bioscoop en stond het bekend als de Capitol. Sinds de jaren ’70 vestigden zich voornamelijk theatergezelschappen in het gebouw. In 2001 kreeg het Rozentheater weer zijn originele naam.

Sinds de opening van het Rozentheater is het gebouw ook meerdere keren verbouwd. In 1948 werd het theatergebouw gerenoveerd door de architect D. Greiner. Deze verbouwing leidde tot een grote verandering van het interieur. Zo werd het zicht vanuit de zaal op de glas-in-lood vensters versperd. In 2004 werd het gebouw weer gerenoveerd door het architectenbureau Mecanoo. Het gebouw werd grotendeels gestript en de originele open ruimte hersteld. Naar het ontwerp van Angie Abbink x Co Architecten werd het interieur van het Rozentheater nogmaals verbouwd. Dit was in 2013 voor de komst van Boom Chicago. (ARCAM/VV)