School ‘tIJ49


 
Frans Zieglerstraat, Bert Haanstrakade
IJburg
Blok 49
Amsterdam
hvdn architecten
Stadsdeel Zeeburg
Ursem bouwgroep, Wognum
Tram 26
2006
2006-09-01
Onderwijs, Voorziening

Tijdelijk schoolgebouw op IJburg

Blok 49 op het Haveneiland-Oost is gereserveerd voor tijdelijke functies. Het tijdelijke stadsstrand Blijburg met bijbehorende strandtent is hier gelegen en sinds de zomer van 2006 ook het schoolgebouw ‘School ‘tIJ49’.

Begin 2006 bleek dat de bouw van de geplande school voor voortgezet onderwijs te weinig opschoot. De beoogde opleverdatum van september 2006 was niet meer te halen. De gemeente besloot daarop tot de versnelde bouw van een tijdelijke school. Architectenbureau Herder van der Neut, dat eerder de tijdelijke studentenhuisvesting in de Houthavens realiseerde, werd voor de opgave aangetrokken. Een half jaar later kon het gebouw worden opgeleverd.

Uitgangspunt voor het ontwerp was te voorkomen dat de snelle bouwtijd ten koste zou gaan van de uitstraling van het gebouw. De architecten hebben de geprefabriceerde bouwdelen door middel van horizontale banden verbonden tot één gebouw. De uitkragende banden, die fungeren als zonwering, zijn met spuitrubber bekleed. Aan twee gebouwkanten zijn de banden wit en aan de twee overige gekleurd. Binnen zijn de kleuren van buiten terug te vinden.
De plattegrond is simpel: een brede gang met aan weerszijden klaslokalen. De trappen en vides bevinden zich in het midden van de gangen. Omdat het gebouw met de lange zijde aan het schoolplein ligt, zijn er drie entrees gemaakt.

Als elders op IJburg de voor de lange duur bedoelde school voor voortgezet onderwijs in gebruik wordt genomen, gaat ‘tIJ49 een piek in de toeloop tot het basisonderwijs opvangen. (ARCAM/YK)