Schoonschip


 
Johan van Hasseltkanaal 
Buiksloterham
Amsterdam
diverse architectenbureaus
Space & Matter
Stichting Schoonschip 
 Steiger november 2018, batch 1 december 2018, batch 2 maart 2019, batch 3 januari 2020 
Nieuws, Wonen
 

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend als de drijvende zelfbouw-woonwijk in Amsterdam Noord. 

Steigers als straten
Tien jaar lang is er door de bewoners en andere betrokkenen keihard gewerkt om Schoonschip
te realiseren. De drijvende CPO woonwijk  in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ, bestaat uit 46 woningen verdeeld over 30 waterpercelen. Het stedenbouwkundig ontwerp, naar ontwerp van Space & Matter, bestaat uit vijf T-vormige brede houten steigers. De brede steigers zijn ontworpen als straten, als een verlengstuk van de openbare ruimte. Aan elke ‘tak’ liggen zes woonarken, iets gedraaid ten opzichte van de steiger, zodat bewoners zo veel mogelijk kunnen profiteren van het uitzicht op het water en het zonlicht.

In opdracht van de individuele huishoudens hebben verschillende architectenbureaus de drijvende woningen gerealiseerd.* Eén van de eisen van de bewoners was om te zorgen voor een divers aanbod van type woningen. Bij Schoonschip zijn woningen in verschillende prijsklassen gerealiseerd. Naast individuele woonarken van verschillende afmetingen zijn er ook woonarken waar meerdere appartementen op zijn gebouwd.

Duurzaamste drijvende woonwijk van Europa
Schoonschip is de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa. De woningen zijn niet op het gas aangesloten, maar worden verwarmd met behulp van warmtepompen die warmte aan het kanaalwater onttrekken. Bovendien maken de woningen zoveel mogelijk gebruik van zonnewarmte, bij het ontwerp is namelijk rekening gehouden met binnenvallend zonlicht. Daarnaast heeft de wijk een smartgrid, 500 zonnepanelen, 30 home-batteries en 30 groene daken. De keuze voor het bouwmateriaal is veelal natuurlijk. Veel arken zijn van hout gebouwd, het gebruik van staal en beton is tot een minimum beperkt en vooral voor de drijfbak gebruikt. In plaats van piepschuim of Purschuim is er gekozen voor stro, kalkhennep, leemstuc en houtvezel als isolatie. Schoonschip is medeondertekenaar van het manifest ‘Buiksloterham circulair’.

Welstandsvrij
Het gebied waar Schoonschip is gerealiseerd is welstandsvrij, dat betekend dat er vanuit de gemeente geen eisen zijn. Om eenheid te creëren heeft Stichting Schoonschip Space & Matter de opdracht gegeven om een stedenbouwkundig plan te formuleren in combinatie met bouwenveloppen met vormgevingsregels voor de woningen. Op deze manier is er toch een soort welstandstoezicht geformuleerd voor de diverse architecten van de afzonderlijke woningen.

*Iedere woning een andere opdrachtgever
De 46 woningen zijn in opdracht van de bewoners ontworpen door: +31architects, Amber Architecture & KUUB, Chris Collaris Design & I29, Corine Dikkers, BO6 Architecten, Hans Kuijpers, Hollandshuis, Jeroen Apers Architect, John Kusters, KPMV Architects, Loco-Motief Amsterdam, MTB architecten, Mijke de Kok & Studio Valkenier, Office Winhov, Smeelearchitecture, Space&Matter, TWWB en Waterstudio.

Schoonschip is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Afbeeldingen: Isabel Nabuurs


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...