Science Center NEMO


 
Oosterdok 2
Amsterdam
Renzo Piano
NINT
Bus 22
Marlies Buurman, Maarten Kloos, Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam, 2000, p.36.
1997
Leisure
 

Centrum voor wetenschap en techniek

Het nemo science center is gebouwd op de kop van de IJ-tunnel, in het hart van het Oosterdok, als onderdeel van de ontwikkeling van de IJ-oevers in het hart van het voormalige Oostelijk Havengebied. De vorm van het gebouw is in verscheidene opzichten door de locatie ingegeven. Het punt is vanaf meerdere richtingen al van verre zichtbaar hetgeen om een opvallend gebouw vroeg. Ook moest het ontwerp tot stand komen binnen de mogelijkheden die de pier van de tunnel bood.

Piano heeft een theatrale contravorm gecreëerd en heeft daar waar het verkeer de tunnel induikt, een stijgend dak gemaakt dat fungeert als een stedelijk plein met uitzicht over de stad en het IJ.

Ook in het interieur is een stijgende lijn aanwezig. Open, weidse trappen die in elkaars verlengde liggen, leiden de bezoekers van vloer naar vloer tot het hoogste punt van het gebouw. Door zijn vorm en positie is het gebouw een baken in de stad. Het gebogen volume van het gebouw is bekleed met geoxydeerde koperplaten die met hun groene kleur in belangrijke mate het exterieur van het gebouw bepalen. De gevel op de begane grond is bijna geheel bekleed met glas waardoor het koperen volume hierboven lijkt af te steken tegen een imaginaire waterlijn. Om een verbinding met de stad te maken zijn de muren aan de stadskant bekleed met rode baksteen. (ARCAM/BU)


Verwant

Openingstijden & route

Arcam is gevestigd aan de Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam. Openingstijden: dinsdag - zondag, 13.00 - 17.00 uur.

Manifestatie Oosterdok United

Zeven weken lang staat de ontwikkeling van het Oosterdok centraal in een expositie en een programma bestaande uit ontdekkingstochten,...