Simonsz


 
Fokke Simonszstraat 61-63 1017 TE
Weteringbuurt
Amsterdam
Ronald Janssen
Ronald Janssen Architecten
Prosperity bv
2019
Nieuws, Wonen
 

Het nieuwe appartementencomplex Simonsz brengt een frisse wind in de Fokke Simonszstraat. Achter deze nieuwbouw zitten belegger en ontwikkelaar Prosperity en Ronald Janssen Architecten, een architectenbureau dat zich momenteel op meerdere plekken in de binnenstad van Amsterdam bezighoudt met het realiseren van woningbouwprojecten binnen bestaande straten.

Een kloek woongebouw
Voor in de binnenstad is de omvang van het nieuwe wooncomplex relatief groot en monumentaal. Het formaat refereert echter aan de gebouwen die zich voorheen op deze locatie bevonden, een voormalige school en een daklozenopvang. Het monumentale karakter van het gebouw wordt versterkt door de entree die in het midden is geplaatst. Door de toegevoegde geledingen, die gelijk zijn aan de naastgelegen bebouwing, past het complex goed in de straat. Het gebouw telt negentien appartementen, die een overvloed aan daglicht hebben door de enorme glazen puien. Het glas heeft een bijzondere bronzen gloed. Deze kleur komt terug in de kozijnen, postbussen en intercoms die ook allemaal bronskleurig zijn.

Betonnen penanten
De meest opvallende elementen van het gebouw zijn de betonnen penanten. Deze zijn op de begane grond groot en diep en worden per verdieping steeds breder en ondieper. Sterker nog, de ramen van de bovenste verdieping bevinden zich nagenoeg direct aan de gevel waardoor een speels effect ontstaat. Hierdoor lijkt de gevel iets naar voren te hellen, wat een knipoog is naar de gevels van de historische Amsterdamse huizen die wat schuin zijn gebouwd. Daarnaast wordt op deze manier van bouwen meer afstand gecreëerd tussen de benedenverdieping en de straat, terwijl de bovenwoningen juist weer dichter bij de straat komen.

Blik naar de toekomst
Bij Simonsz is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, het gebouw is niet aangesloten op het gas en maakt bijvoorbeeld gebruik van warmte-koudeopslag (WKO). Dit houdt in dat in de zomer warmte uit het gebouw in de grond wordt opgeslagen en koude uit de grond gehaald wordt. In de winter werkt dit principe precies andersom. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst in combinatie met een groen sedumdak. Binnenin het complex is er gebruik gemaakt van lichte scheidingswanden, zodat de indeling van de plattegronden gewijzigd kan worden en eventueel appartementen kunnen worden gecombineerd. Onder andere om deze reden is de gevel ontworpen met een uniforme expressie, aanpasbaar aan een veranderend gebruik.

Simonsz is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Afbeeldingen: Simone Bossi


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...