Sint Nicolaaslyceum


 
Beethovenplein 2
Zuidas
Beethoven
Amsterdam
Richelle de Jong, Chris de Weijer, Robert Alewijnse
DP6 Architectuurstudio
Stichting V.O. Amsterdam-Zuid (SVOAZ)
J.P. van Eesteren
Tram 5, bus 65, stop Prinses Irenestraat
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2008
2012
Onderwijs
 

Vernieuwing in de onderwijshuisvesting

De kwaliteit van onderwijshuisvesting is een veel besproken onderwerp. Veel onderwijsinstellingen zijn sterk verouderd. Hetzelfde gold ook voor het St.Nicolaaslyceum, het oude gebouw was doorgeleefd, onpraktisch en duur in onderhoud. Daarom werd in 2006 besloten dat het St.Nicolaaslyceum toe was aan een nieuw en modern gebouw. In 2010 startte de bouw voor het nieuwe schoolgebouw en eind 2012 was de school klaar voor gebruik. DP6 architectenstudio ontwierp een nieuw compact gebouw voor de school.

Het ontwerp voor de school is typerend voor de hedendaagse bouw van onderwijsinstellingen. Ontwerpers belanden steeds vaker in het spanningsveld tussen aangeschroefde normen en ingekrompen budgetten. Het aangescherpte eisenpakket met betrekking tot energie, isolatie en gebruik in combinatie met lagere budgetten levert compacte gebouwen op. De compactheid is in dit geval te verklaren vanuit de dure grond naast de (toekomstige) hoofdgebouwen van multinationals als Akzo Nobel, maar is ook te verklaren vanuit duurzaamheidsoverwegingen: een volume met een geringer geveloppervlak kan energiezuiniger worden verwarmd.

Duurzaamheid heeft een belangrijke rol in het ontwerp gespeeld. Het gebouw is zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van de oriëntatie op de zon. Daarnaast maakt het gebouw gebruik van een klimaatinstallatie waardoor het energiezuiniger is. Het atrium, waar de leerlingen in de pauzes samenkomen en theatervoorstellingen plaatsvinden, is een belangrijke spil in het installatieconcept, het maakt namelijk gebruik van zonnewarmte en de stijging van warme lucht. Het systeem heeft in de school ook een scherm waar de leerlingen het energieverbruik van de school op kunnen aflezen. Dit maakt de leerlingen bewust van het energieverbruik.

Naast duurzaamheid was de akoestiek ook een belangrijk aspect in het ontwerp voor het nieuwe gebouw. De school is voorzien van bijna 40.000 witte ‘baffles’. Dit zijn cilindervormige geluidsabsorberende elementen, die worden gebruikt in ruimten met teveel galm of waar gebruik is gemaakt van betonactiveringen ter verwarming van het gebouw. De baffles zorgen voor een prettige akoestiek en geven het gebouw een origineel en modern uiterlijk. (ARCAM/AK)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012