Sint Olofskapel


 
Zeedijk 2a
Amsterdam
André van Stigt (renovatie)
buro Van Stigt
Barbizon Hotel
tram 4, 9, 14, 24, 16, 25, 1, 2 en 5.
1440
Commercieel
 

Van kapel tot congrescentrum

De St. Olofskapel op de kop van de Zeedijk kent een lange geschiedenis. In 1440 werd de kapel gebouwd en door de eeuwen heen onderging het gebouw verschillende veranderingen. Zo werd in 1490 een Jeruzalemkapel, een kopie van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem, gesticht, die in 1644 weer gesloopt werd ten behoeve van een andere uitbreiding. Na de Alteratie in 1578, waarbij het katholieke stadsbestuur van Amsterdam werd afgezet en vervangen door een protestants bestuur, kwam de kapel leeg te staan. Acht jaar later kregen handelslieden vervolgens toestemming om er beurs te houden. Toen in 1602 de kapel werd overgedragen aan gereformeerden, moesten zij de ruimte nog steeds delen met de handelaren, die pas in 1608 naar de nieuwe beurs op het Rokin konden verhuizen.

Na de laatste kerkdienst in 1912 kreeg het gebouw allerlei bestemmingen, waarvan de wekelijkse kaasbeurs er één is. In 1964 werd de kapel door de gemeente vanwege bouwvalligheid gesloten om in 1966 bijna volledig uit te branden. Een ruïne heeft lange tijd de kop van de Zeedijk ontsierd.

Eind jaren tachtig ontwikkelt Stichting Restauratie Monumenten Amsterdam een plan om de Sint Olofskapel een nieuw leven te geven. Door het gebouw voor 1 gulden te kopen van de gemeente, kon de Stichting zorgen voor een nieuwe bestemming als congrescentrum van het nabijgelegen Barbizon Hotel.

In mei 1990 werd begonnen met de restauratie, onder leiding van restauratiearchitect André van Stigt. De kapel zoals die was in 1644 werd hierbij als uitgangspunt genomen. In de ruïne lag nog een grote hoeveelheid oorspronkelijk materiaal, dat bij de herbouw van de kerk gebruikt is. Gezien de impact van de brand in 1966 moest ook veel vernieuwd worden. (ARCAM)