Skydome


 
KNSM-laan
Amsterdam
Wiel Arets
Wilma Bouw Amsterdam
Bus 32
M. Bock, Wiel Arets Architect, Amsterdam 1998; E. Koster, Oostelijk Havengebied Amsterdam, Amsterdam 1995.
1995
Wonen
 

Woontoren op het KNSM-eiland

Het KNSM-eiland ligt in het voormalig oostelijk havengebied van Amsterdam dat in onbruik raakte met de opkomst van het grootschalige containervervoer. Het werd in het kader van de stadsuitbreiding bebouwd met woningen en voorzieningen. Architect Jo Coenen stelde in 1988 een stedenbouwkundig plan op voor de herinrichting van dit Amsterdams haveneiland. Skydome, de toren met ruime woningen naar ontwerp van Wiel Arets volgt de rooilijnen vastgesteld in dit plan.

Het ruim zestig meter hoge woongebouw bestaat uit een toren die door drie diepe verticale inkepingen in de gevel samengesteld lijkt uit vier torens. In de drie sneden bevinden zich de balkons van de woningen. De woningen hebben elk een eigen groter balkon. Het betonnen skelet van de toren is bekleed met een antracietkleurige huid van in rubber gegoten betonblokjes, waardoor het oppervlak een levendige uitstraling krijgt.

De kleur, de plasticiteit van de gevel en de sneden in het volume geven het gebouw een enorme expressie en eigenheid op het KNSM-eiland. De toren telt 22 verdiepingen en is één van de drie hoge woongebouwen op de oostelijke eilanden die visuele bakens zijn voor de bewoners en een verband leggen met de grootschaligheid van de voormalige havens