Slingerapenverblijf ARTIS


 
Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ
Plantage
Amsterdam
Enzo Valerio
ARTIS
2019
Groen, Leisure, Nieuws, Voorziening
 

In juni 2019 kregen de slingerapen van ARTIS een nieuw onderkomen. Het houten verblijf, een ontwerp van Enzo Valerio, ligt aan de oever van één van de drie monumentale vijvers in de dierentuin, ‘t Veentje. Om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat van de slingeraap na te bootsen is het gebouwtje op palen gezet. De glazen gevel rondom geeft de apen zicht op de bezoekers en andersom.

Van een gracht naar drie vijvers
Voor 1866 waren de drie vijvers die ARTIS nu kent onderdeel van de voormalige Nieuwe Prinsengracht. Deze gracht splitste ARTIS in tweeën, door middel van een pontje konden de bezoekers van het ene naar het andere deel komen. De gracht was indertijd belangrijk voor de doorgang van schepen, maar kon na 1866 worden afgesloten. De drie vijvers zijn vandaag de dag het enige overblijfsel van de voormalige gracht. Het nieuwe slingerapenverblijf bevindt zich op ’t Veentje, een in 1911 aangelegde moerassige oever waar verschillende watervogels zich kunnen nestelen. Naast het nieuwe slingerapenverblijf hebben ook de beplanting en het hekwerk een opknapbeurt gekregen. De monumentale oeverlijn is weer zichtbaar geworden door het verblijf op palen te zetten.

Duurzaam verblijf
Met de plaatsing van het verblijf in de vijver, tussen de hoge bomen, is de natuurlijke leefomgeving van de slingeraap zo goed mogelijk nagebootst. Het eiland waar de apen naartoe kunnen klimmen en slingeren is opgebouwd uit gestapelde rasterwerken van wilgentenen. Samen met baggerslib en aarde vormt dit de basis van het eiland. Het verblijf van de slingerapen is het eerste fossielvrije verwarmde verblijf in ARTIS. In de houten constructie is een op maat gemaakte warmte- en koudeopslag verwerkt die het verblijf verwarmt.

Glazen gevel
Het verblijf is alleen zichtbaar van een afstand, en afhankelijk van de positie van de bezoeker kan men een doorkijkje krijgen door het verblijf of blokkeert de weerspiegeling van het glas dit. Door het vele gebruik van glas en de reflectie hiervan lijkt het verblijf soms helemaal op te gaan in de omgeving. Dit draagt bij aan de intentie om een zo natuurlijk mogelijke setting te creëren voor de apen. Ook voor de bezoeker biedt dit een nieuwe ervaring. In plaats van door hoge hekken te kijken kan de bezoeker nu over het water, door de bomen heen de apen bewonderen.

Het Slingerapenverblijf is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...