Sluisbuurt Studies


Architectuurcentrum Amsterdam toont dit najaar hoe de Sluisbuurt eruit kan zien. 

Wees welkom op de feestelijke opening op vrijdag 7 september om 17.00 uur. Brouwerij ’t IJ trakteert op de Biri, een uitermate frisse lager, die aan de kade het lekkerste smaakt! Kom op tijd, op = op.

© Gemeente Amsterdam

Achtergrond
Eind 2016 zijn alle ogen op de presentatie van het concept voor de Sluisbuurt gericht. De plannen behelzen een nieuwe woonwijk op de kop van 
Zeeburgereiland voor 5500 woningen met gebruik van hoogbouw. Het jaar daarop maakt de gemeenteraad de plannen definitief: De Sluisbuurt biedt weinig ruimte aan weinig auto’s en veel aan fietsen. Daarnaast is er plek voor de Hogeschool InHolland, werkruimtes, winkels, water, groen en 25 torens (gebouwen hoger dan 30 meter), waarvan 1 toren maximaal 125 meter hoog mag worden.

Vanaf 7 september 2018 kun je bij Architectuurcentrum Amsterdam een indruk krijgen van deze nieuw te bouwen hoogstedelijke woonwijk in de Sluisbuurt StudiesDrie enorme maquettes van de Gemeente Amsterdam en de Academie van Bouwkunst Amsterdam vullen de galerieruimte aan de Prins Hendrikkade.

Beeldkwaliteitsplan 
De Gemeente Amsterdam toont twee maquettes, een grote overzichtsmaquette (1:1000) waarop goed te zien is hoe de Sluisbuurt zich verhoudt tot de directe omgeving. Daarnaast is een kleinere maquette te zien (1:500), die het resultaat is van een studietraject van enkele maanden. Hierin zijn de volumes en regels van het Stedenbouwkundig plan door architecten vertaald naar voorbeelden van mogelijke vormen van gebouwen en impressies van straatbeelden; dit heeft geleid tot het Beeldkwaliteitsplan Sluisbuurt. Op uitnodiging van de gemeente deden de volgende bureaus hieraan mee: Arons en Gelauff architecten, BARCODE Architects, BOOM Landscape, BurtonHamfelt Urban Architecture, de Architekten Cie., Powerhouse Company, R U + P A rudy uytenhaak + partners architecten, Studioninedots en Urbanext Stedenbouw.

Permanent Labaratorium
Ook de Academie van Bouwkunst Amsterdam volgt de plannenmakerij voor de Sluisbuurt op de voet. De stad Amsterdam vormt voor de studenten en docenten van de Academie een permanent laboratorium voor hun ontwerpopgaven. Afgelopen jaar werkten de studenten aan een ontwerp voor de Sluisbuurt. Iedere student kreeg een eigen kavel om een ontwerp te maken voor een woongebouw met respect voor de gemeenschap binnen het blok en met aandacht voor de omgeving. De studenten presenteren hun werk op dezelfde schaal (1:200), waardoor alle modellen samen een mooie impressie geven van hoe de Sluisbuurt er in de toekomst uit zou kunnen zien.  

Dus zoek de verschillen, maak een vergelijking, trek je eigen oordeel, maar kom het vooral zien!

Deze expositie is tot stand gekomen door samenwerking tussen Architectuurcentrum Amsterdam, Gemeente Amsterdam en de Academie van Bouwkunst Amsterdam.