Solid 11


 
Eerste Constantijn Huygenstraat 2-34
Amsterdam
Laszlo Csutoras
Tony Fretton Architects
Stadgenoot
Coen Hagedoorn Bouwgroep
Tram 1, 3, 12, stop Overtoom
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011-07-01
Bedrijven, Wonen
 

Zoveel mogelijk flexibiliteit met een solid

Een solid is een in principe bestemmingsvrij gebouw, bedoeld om huurders zoveel mogelijk flexibiliteit te geven bij het gebruiken van de ruimte. Wonen, werken of een combinatie van die twee, en ook het in de loop der tijd wijzigen van functies: het moet allemaal mogelijk zijn.

Het idee achter de solid is mede geïnspireerd door de kraakcultuur van de jaren tachtig en negentig. Elke solid moet kunnen worden beschouwd als een kleine stad waarin bewoners en andere gebruikers elkaar gemakkelijk vinden, opdat op een vanzelfsprekende manier sociale gemeenschappen kunnen ontstaan. Het aantal m² waarover per individu of groep wordt beschikt en ook de huurprijs, bepalen de huurders zelf via een online veiling. Stadgenoot blijft eigenaar van het casco en neemt het onderhoud van de buitenkant en de gemeenschappelijke ruimtes voor zijn rekening, de huurders verzorgen de inbouw. Een solid wordt gebouwd met het idee dat hij naar schatting 200 jaar meegaat. De solid aan de Eerste Constantijn Huygensstraat, aan de rand van het terrein van het voormalige Wilhelmina Gasthuis, is de derde die inmiddels in Amsterdam is gerealiseerd. Het gebouw bestaat uit twee vleugels met daartussen een open binnenplaats die dient als centrale entreeruimte. De vleugels zijn aan voor- en achterzijde met elkaar verbonden door transparante loopbruggen. In het complex zijn grote, vrij in te delen ruimtes gecreëerd; de vloeren zijn berekend op de zwaarst denkbare functies. De bij nacht verlichte boomstructuren in de glazen gevelschermen zijn van de hand van beeldend kunstenaar Hans van Bentem. (ARCAM)