Solid 18


 
Diemerparklaan 27-83, Erich Salomonstraat 92-192, Maria Austriastraat 35-121, Ed Pelsterpark 4-14
Haveneiland West, IJburg
Amsterdam
Jaap Gräber, Dick van Wageningen
Claus en Kaan Architecten
De Principaal
Moes Bouw
Tram 26, stop Vennepluimstraat
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2010
Bedrijven, Leisure, Wonen

Verlangen naar maximale vrijheid

Het gebouwtype ‘solid’ is relatief nieuw. Het concept van een bestemmingsvrij en flexibel indeelbaar complex is voortgekomen uit het verlangen naar maximale vrijheid voor gebruikers: vrijheid ten aanzien van de hoeveelheid ruimte die wordt afgenomen, de indeling ervan en de eraan toe te kennen functie. Als gevolg van deze vrijheden heeft een solid, althans in theorie, een lange levensduur. Het huidige gebruik van Solid 18, die zich bevindt op kavel 18, midden op Haveneiland-West, is voortgevloeid uit marktwerking en impulsen uit de omgeving.

In het hart van het gebouw bevind zich een grote gymzaal die wordt gebruikt door een nabijgelegen school en door buurtbewoners. Om de zaal heen ligt een gang met daklicht, met daaraan grote, vrij indeelbare bedrijfsruimten op de begane grond en de eerste verdieping. Boven de bedrijfsruimten liggen drie lagen met appartementen, die aan de binnenzijde uitzien op het met sedum bedekte dak van de gymzaal. De solid is hoger dan de gebouwen eromheen, dus de bovenste woningen bieden veel uitzicht over de omringende stadswijk – nog eens versterkt doordat de plafonds van deze woningen aan de straatkant hoger zijn dan aan de hofzijde.

Aan de buitenzijde van het gebouw zijn deze functies en hun positionering amper afleesbaar. Het robuuste uiterlijk komt voort uit de toepassing van grote, grove bakstenen en dikke voegen in de banden en kolommen die de eenheden scheiden. De gevel oogt monotoon maar in de maatvoering zijn subtiele variaties aangebracht die de aanblik interessanter maken dan wanneer overal steeds dezelfde maten waren doorgevoerd. (ARCAM/MB)