Speed Up Slow Down – Redesigning Amsterdam


Tentoonstelling en digitale publicatie over zes hotspots in de stad

Het afgelopen jaar bracht Architectuurcentrum Amsterdam meer dan 60 professionals bijeen voor een ambitieuze reeks ontwerpstudio’s. Onder het motto ‘Versnellen – Vertragen’ onderzochten zij in teams de uitdagingen, beperkingen en mogelijkheden van zes hotspots in Amsterdam. Het resultaat is te bezichtigen in de tentoonstelling Speed Up / Slow Down – Redesigning Amsterdam die op 15 december opent in Architectuurcentrum Amsterdam. De tentoonstelling gaat gepaard met de lancering van een digitale publicatie die het proces en de resultaten uitgebreid toelicht.

Ontwerpstudio’s
Van mei tot en met december 2017 fungeerde Architectuurcentrum Amsterdam zesmaal als architectonische denktank van de stad. De ontwerpstudio’s zijn niet alleen een middel om te reageren op de groei(-stuipen) van de stad, maar ook een pleidooi voor dialoog op het gebied van stadsontwikkeling en -ontwerp. Ieder team kreeg twee dagen de tijd om te reageren op een opmerkelijk gebied in de stad. Deelnemers zijn experts vanuit verschillende professionele invalshoeken: van ontwerper tot corporatie, van kunstenaar tot investeerder. Door ideeën over en weer te delen ontstaat een frisse blik op de vraagstukken waar Amsterdam als stad in versnelde ontwikkeling mee worstelt.

Zes locaties
De ontwerpstudio’s richten zich op zes onderzoekslocaties die van bijzondere waarde zijn in het huidige ontwikkelklimaat of die een buitengewone uitdaging vormen: het Oosterdok, Sloterdijk, Zuidoost, Hamerkwartier, IJburg II en de Zaanstraat. Elk van deze locaties vertegenwoordigt een specifieke ontwerpvraag. Zo draait het bij IJburg II met name om duurzaamheid en bij Zuidoost om de binding met de rest van de stad. De resultaten samen laten zich echter bovenal lezen als een pleidooi voor het behoud van de menselijke maat, het creëren van verbondenheid op verschillende niveaus, het belang van hoogwaardige openbare ruimte en het in stand houden van diversiteit in de stad.

Tentoonstelling
De tentoonstelling biedt een beknopt overzicht van de resultaten. De expositie presenteert een selectie van schetsen, foto’s, en video’s op tekentafels, zodat het creatieve proces invoelbaar wordt gemaakt. De expositie prikkelt de bezoeker ook om zelf te reflecteren op de stad. Hoe ontwikkelt deze zich de komende jaren, en wat is er mogelijk wanneer we zoeken naar gezamenlijke oplossingen?

Publicatie
De resultaten van de ontwerpstudio’s worden gebundeld in een digitale publicatie. De website ontwerpstudio.arcam.nl biedt per gebied inzicht in de historische en huidige context, de deelnemers, het ontwerpproces en het eindresultaat. De publicatie is een aanjager voor discussie of reflectie op de stad – niet alleen voor ontwerpers, maar ook voor beleidsmakers, ondernemers en bewoners.

Opening
Op 15 december gaat de feestelijke opening van de tentoonstelling samen met de lancering van de digitale publicatie.
Peter van Assche, studioleider van ontwerpstudio Oosterdok, licht samen met ondernemer Felix Guttmann toe hoe de resultaten van ontwerpstudio Oosterdok verder worden gebracht. Daarnaast reflecteert Peter Defesche, Architect in Residence van Architectuurcentrum Amsterdam, op de ontwerpstudio’s in een gesproken column.


Gerelateerd

Verslag Ontwerpstudio IJburg II

Nieuws

Hoe kunnen we een plan maken voor een duurzaam eiland, wanneer juist flexibiliteit de sleutel is naar een duurzame...

Versnellen Vertragen #6: Zaanstraat Emplacement

04 dec 2017 : Archief : Nieuws

Als laatste versnellingslocatie in de reeks Ontwerpstudio's ligt het Emplacement Zaanstraat op de ontwerptafel.

Versnellen Vertragen #5 IJburg

22 nov 2017 : Archief : Nieuws

Na Ontwerpstudio's Oosterdok, Sloterdijk, Hamerkwartier en Zuidoost staan als vijfde Ontwerpstudio de plannen voor IJburg II op de agenda.

Versnellen Vertragen #4: verslag Ontwerpstudio Zuidoost

Nieuws

‘Amstel III/ArenApoort kan gezien worden als de triple A-Locatie, lopende van het Amstelkwartier via Arenapoort naar het AMC’, Wicher Gielstra...

Versnellen Vertragen #3: verslag Ontwerpstudio Hamerkwartier

Nieuws

Verslag van een week waarin de Noord- en Zuidstrook van het Hamerkwartier onder de loep werden genomen.

Versnellen Vertragen #3 Hamerkwartier

19 sep 2017 - 19 sep 2017 : Nieuws

Derde ontwerpstudio in een reeks met als doel kritisch onderzoek te doen naar de versnelde ontwikkeling van de stad.

Versnellen Vertragen #4 Amsterdam Zuidoost

10 okt 2017 - 10 okt 2017 : Nieuws

Amsterdam Zuid-Oost is als vierde versnellingslocatie onderwerp van gesprek.

Versnellen Vertragen: verslag Ontwerpstudio Sloterdijk

Nieuws : Versnellen Vertragen

Onder leiding van Marijn Schenk van NEXT Architects strijkt de ontwerpstudio twee dagen lang neer in de Tuin van...

Versnellen Vertragen #2 Sloterdijk

04 jul 2017 : Nieuws : Versnellen Vertragen

Ontwerpstudio waarin onderzocht wordt wat de kansen van Sloterdijk zijn als motor van de vernieuwing

Versnellen Vertragen: verslag Ontwerpstudio Oosterdok

Dossiers : Nieuws : Versnellen Vertragen

Onder leiding van Peter van Assche (bureau SLA) duikt een team van ontwerpers en stakeholders een week lang in...

Versnellen – Vertragen #1 Waterplein Oosterdok

16 mei 2017 : Archief : Nieuws : Versnellen Vertragen

De ontwerpstudio zal onderzoeken wat waterplein Oosterdok kan betekenen voor de stad.

Ontwerpstudio’s Versnellen – Vertragen

Archief : Dossiers : Nieuws : Versnellen Vertragen

Architectuurcentrum Amsterdam organiseert een reeks ontwerpstudio´s met als doel kritisch onderzoek te doen naar de versnelde ontwikkeling van de...