Stadsblok Overschiestraat


 
Overschiestraat 168-B
Westlandgracht
Amsterdam
Paul de Ruiter
Architectenbureau Paul de Ruiter
Stadsdeel Nieuw-West, Woningstichting De Key
Waal Bouw
Tram 2, stop Delflandlaan, bus 62, stop Maassluisstraat
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2010-11-01
2012-06-01
Groen, Onderwijs, Voorziening, Wonen

Stedelijk woonblok met brede school en buurtvoorzieningen

De omgeving van het Delflandplein is onderdeel van de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden. De bouw van nieuwe voorzieningen en de verbetering van het woningaanbod moeten ook in deze buurt steun bieden aan het streven naar een aantrekkelijker woonklimaat, ruimere werkgelegenheid en een hechter sociaal verband.

Als een kleine bouwsteen in deze veelomvattende opgave ontwierp Architectenbureau Paul de Ruiter een stedelijk woonblok met daarin 71 sociale en aanpasbare huurwoningen, een brede school en buurtvoorzieningen. Het L-vormige gebouw is gesitueerd op een straathoek direct ten westen van het Delflandplein en aan de zuidkant van een nieuw ontwikkeld stadspleintje. In de plint van twee lagen zijn de school en de voorzieningen ondergebracht, achter gevels betimmerd met houten lattenwerk dat steun biedt aan klimplanten. Dit onderstuk is dieper dan de bovenliggende appartementen en neemt ook een deel van het binnenterrein in bezit. Daar is het plaatselijk niet twee maar drie lagen hoog, om onderdak te bieden aan de gymzaal van de school. De school en een deel van de voorzieningen zijn behalve vanaf de straat ook toegankelijk vanaf het binnenterrein. Hier bevinden zich enkele groene speelplaatsen, achter een afsluitbaar hekwerk. Een grote opening in het zuidelijke been van de L komt de lichtval ten goede.

Bovenop de plint rusten vijf woonlagen met appartementen, waarvan de onderste vier zijn voorzien van een aluminium bekleding. De galerijen waarmee de woningen worden ontsloten, zijn voorzien van glazen borstweringen en aan de binnenzijden afgewerkt met verduurzaamd timmerhout. De zevende en bovenste verdieping ligt aan de straatzijden terug, wat ruimte biedt aan dakterrassen. Met het oog op een gezond binnenklimaat is overal veel zorg besteed aan daglicht en natuurlijke ventilatie. Om diezelfde reden is gekozen voor een ongewoon hoogwaardige luchtverversingsinstallatie.

Het bouwblok is ook na schooltijd een levendige plek, doordat onderdelen van de brede school, zoals ouderlokalen, een ‘buurtontmoetingsruimte’, de keuken en de gymzaal, worden gebruikt voor allerhande activiteiten vanuit de buurt. Met zijn verzorgde maar onnadrukkelijke architectuur presenteert het gebouw zich als een veelbelovende opmaat tot de behaaglijke stadsstraat die hier in de toekomst kan ontstaan, bij verdere uitvoering van de vernieuwingsplannen. (ARCAM/DW)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012