Stadsdeelkantoor Zuidoost


 
Anton de Komplein 150
Centrumgebied Amsterdam Zuidoost
Amsterdam
Wim Woensdregt
ADP Architecten
Stadsdeel Amsterdam Zuidoost
BAM Vastgoed B.V.
BAM Woningbouw Amsterdam
metro 50, 54 Station Amsterdam Bijlmer ArenA
2006
Cultuur, Kantoren, Voorziening
 

Kantoorgebouw aan straat en plein

Het Anton de Komplein vormt in de vernieuwde Bijlmer de oostelijke beƫindiging van het centrumgebied van Amsterdam Zuidoost, dat zich uitstrekt tussen de Arenaboulevard en de Amsterdamse Poort. Sinds 2006 bevindt zich aan dit plein ook het nieuwe Stadsdeelkantoor van Zuidoost.

Het ontwerp van dit nieuwe kantoorgebouw biedt een antwoord op het grote niveauverschil tussen het laag gelegen plein en de hoger gelegen Bijlmerdreef. Mede omdat de stedenbouwkundige ruimte groter was dan het programma van het Stadsdeelkantoor vereiste, werd extra studie gemaakt van de gewenste volumeontwikkeling. Uiteindelijk is gekozen voor twee gebouwen met een tussenlid: een gebouw aan de Bijlmerdreef en een gebouw aan het plein. De hoofdentree bevindt zich op maaiveld aan het plein. De arcade en de grote publieksruimte aan de pleinzijde hebben een dubbele hoogte van circa zeven meter. Verschillende looproutes verbinden beide niveaus in het interieur.

Bij de transformatie van het Anton de Komplein tot marktplein heeft de verbinding met de nieuwe stadsstraat, de Bijlmerdreef, bijzondere aandacht gekregen. Een belangrijk onderdeel van het marktplein is de trap die het plein over de gehele breedte verbindt met de Bijlmerdreef. In de trap is een hellingbaan opgenomen, die niet alleen een verbinding vormt tussen de twee niveaus maar ook dient als ontmoetingsplek voor de bevolking. De aanleg van trap en hellingbaan werd mogelijk doordat hier, net als elders langs de Bijlmerdreef, het vroegere viaduct werd veranderd in een dijklichaam, waarbij de onveilige ruimte onder het viaduct kwam te vervallen. (OGA)