Studentenflat


 
Weesperstraat
Waterlooplein
Amsterdam
H. Hertzberger
Tj. Hazewinkel
Metro, tram 9 en 14 stop Waterlooplein
1959
1966
Wonen
 

Intieme studentenflat

Het bijzondere van de studentenflat aan de Weesperstraat is dat hij in twee opzichten een omslagpunt in de geschiedenis van de architectuur en stedebouw vertegenwoordigt.

Stedebouwkundig is het gebouw onderdeel van een reeks van grote volumes die vanaf begin jaren zestig aan de oostkant van de nieuwe, verbrede Weesperstraat verrezen. Onderdeel dus van een operatie die de laatste in zijn soort zou zijn, want nooit meer zou een charmante, historische straat in zijn geheel worden gesloopt. Architectonisch markeert het gebouw een belangrijke overgang in het werk van Herman Hertzberger. Als student won hij, samen met zijn toenmalige medestudent Tj. Hazewinkel, de competitie die hier was uitgeschreven, met een nog niet zo heel erg tot de verbeelding sprekend project.

De uitwerking ervan, die Hertzberger alleen op zich nam, vond plaats in de tijd waarin hij als secretaris van de redactie van het tijdschrift Forum in de ban raakte van de idee├źn van zijn oudere collega Aldo van Eyck. Mede daaraan is een aantal kenmerken te danken die later karakteristiek zouden worden voor zijn architectuur: de opengewerkte en daardoor zeer toegankelijke begane grond, met functies die nadrukkelijk op het stedelijk leven zijn gericht (onder andere een restaurant), en de woonstraat halverwege de hoogte van het gebouw. Hierdoor is het gebouw van meet af aan zowel een bevestiging geweest van de nieuwe situatie na de doorbraak, als een toonbeeld van verlangen naar een situatie met een grotere intimiteit. (ARCAM)