SWIMMING TO MANHATTAN


ARCAM toont visionaire plannen van academiestudenten voor de Upper Bay van New York. Op vrijdag 28 januari om 17.00 uur maakte Cees van der Veeken (van Lola Landschape Architects), het winnende project bekend: Het plan ‘Red Point Park’ van Eglé Suminskait, Simona Serafino, Marit Janse, Jacques Abelman en Txell Blanco Diaz. Deze visie op de Upper Bay van New York breekt met de traditie van ‘form follows finance’. De strategie legt de nadruk op schoon en dynamisch water in plaats van op de economische ontwikkeling van het waterfront. De jury: ‘Het plan toont een overtuigende ontwikkelingsstrategie voor het water en de waterranden en weet deze op een pakkende wijze over het voetlicht te brengen.’

De Academie van Bouwkunst Amsterdam organiseert een winterterm met als werktitel ‘Swimming to Manhattan’. Het project is georganiseerd in de vorm van een prijsvraag met concurrerende teams, een kritische jury en een heuse prijs. In twee intensieve weken wordt vanaf 17 januari in interdisciplinaire studententeams gewerkt aan intelligente en tot de verbeelding sprekende visies op de Upper Bay van New York. Deze met de zee in verbinding staande baai staat sinds ‘Katharina’ volop in de belangstelling. Er zijn o.a. plannen om de baai te voorzien van een stormvloedkering en er zijn al meerdere plannen gemaakt voor verschillende onderdelen van de kustzone rondom de baai. Bij al deze ontwerpen speelt de bescherming tegen de stijgende waterspiegel een grote rol.

De opgave voor de Winterterm betreft de baai zelf, het water. De Upper Bay wordt een groot recreatiegebied dat direct grenst aan Down Town Manhattan, een tweede Central Park. Hoe gaat dit nieuwe recreatieve gebied eruit zien? Hoe wordt het gebied ontsloten? Hoe verhoudt dit nieuwe ‘waterpark’ zich tot alle bestaande ontwikkelingen? Wat levert de ingreep op? Daarnaast kan de ontwikkeling van het nieuwe park gekoppeld wordt aan andere actuele vraagstukken als energiewinning, voedselproductie en kustbescherming.

De expositie vormt voor ARCAM een opmaat tot het project ‘Glimpses’ dat deze zomer in samenwerking met het New Yorkse architectuurcentrum wordt georganiseerd.