Aankomende woensdag 9 september vindt het symposium Bouwen voor Biodiversiteit plaats bij Arcam, architectuurcentrum Amsterdam.
Tickets à €20,- (10,- voor studenten) zijn te koop in onze webshop.
Tijdens dit symposium onderzoeken wij samen met u hoe we op verschillende momenten in het bouwproces slimme en duurzame keuzes kunnen maken om de biodiversiteit te vergroten.
We stellen de sprekers graag aan u voor:
De in Darmstadt woonachtige Nicole Pfoser is zowel architect, interieurarchitect als landschapsarchitect. Binnen die vakgebieden richt ze zich in het bijzonder op ontwerpen en bouwen voor biodiversiteit. Als redacteur van het internettijdschrift ‘Biotope City – International Journal for City’ as Nature heeft ze een breed overzicht van het internationale natuurinclusieve bouwen.
NB: Nicole doet haar verhaal in het Duits. Er is een tolk aanwezig voor een simultane vertaling.
Larry Bath (manager/intern opdrachtgever bij de Alliantie) was met woningcorporatie de Alliantie één van de opdrachtgevers van een uitgebreid onderzoek in 2014 naar de mogelijkheid om Buiksloterham tot een circulaire wijk te ontwikkelen. Dit resulterende in een circulaire visie en ambitie voor de wijk. De Alliantie ontwikkelt mede aan de hand hiervan in Buiksloterham een gemengde, sociaal duurzame buurt met wonen en werken. Dit is een zoektocht vol met afwegingen, zoals inzake de circulaire ambitie, het beoogde tempo en de betaalbaarheid. Begin 2016 start de bouw.
Als programmacoördinator bij Vogelbescherming Nederland heeft Jip Louwe Kooijmans zijn passie voor vogels tot onderdeel van zijn beroep gemaakt. Hij is specialist op het gebied van vogels in stedelijk gebied en weet precies hoe we de stad voor vogels leefbaar en aantrekkelijk kunnen maken. Jip publiceerde diverse vogelgidsen, waaronder Stadsvogels in hun domein (KNNV, 2014).
Landschapsarchitect Maike van Stiphout verdeelt haar tijd tussen haar ontwerpbureau DS Landschapsarchitecten, haar taken als hoofd van de afdeling Landschap van de Academie van Bouwkunst Amsterdam en activiteiten in het kader van Nextcity.nl – platform voor biodivers ontwerp. In 2014 en 2015 was ze de spil in het project Bouwen voor Biodiversiteit, waarover ze op 9 september vertelt.
De Italiaanse architect en stedenbouwkundige Stefano Boeri was geruime tijd hoofdredacteur van Domus en Abitare. Hij vervulde gasthoogleraarschappen aan de universiteiten van Harvard en Columbia en is als professor in de stedenbouw verbonden aan de Technische Hogeschool van Milaan. Een spraakmakend ontwerp van zijn bureau Stefano Boeri Architetti is het Bosco Verticale uit 2014, een stel woontorens in Milaan die tegelijk gebouw en bos zijn.