’t Waterfort


 
Aan de Sloterplas
Meer en Oever
Vernieuwing Westelijke Tuinsteden
Amsterdam
Jacques van Paassen
KOW Groep, Den Haag
Proper-Stok Woningen, Algemene Woningbouwvereniging, Delta Forte
Dura Vermeer Bouw
2005
2006-06-01
Wonen
 

t Waterfort

Het appartementencomplex ’t Waterfort, gelegen aan de Sloterplas, staat geheel in het water. Net als een fort is ook dit gebouw al van grote afstand te herkennen. Witte contourlijsten, die langs de randen van de muren zijn geplaatst, benadrukken de uitgesproken vorm van het gebouw. Proper Stok en Delta Forte ontwikkelde het pand met 130 appartementen en KOW Architectuur tekende het ontwerp.

Ontwerp
De basis van het ontwerp is de rechthoekige plattegrond. De strakke gevels en de toren op de hoek zijn opgetrokken uit baksteen en omsluiten een binnenhof. Via de toegangspoort – van 25 meter breed en zes meter hoog – en twee bruggen, één voor auto’s en één voor voetgangers en fietsers, is zowel het binnenterrein als de parkeergarage te bereiken. Het binnenterrein is in vergelijking met de robuuste buitenkant opvallend licht door het gebruik van een afwijkende kleur materiaal. ’t Waterfort is speels van opzet met verrassende doorkijkjes. Hierdoor ontstaat een gevarieerd beeld, dat zich verder doorzet in de woningen zelf. Veel woningen hebben een ‘dubbele oriëntatie’. Dat wil zeggen dat zij aan twee kanten uitzicht bieden en van een tweezijdige lichtval profiteren. De meeste appartementen hebben een terras op het zuiden.

Vernieuwing Nieuw West
‘t Waterfort maakt deel uit van het gebied Meer en Oever dat vanaf 2000 is herontwikkeld in het kader van de stedelijke vernieuwing in Nieuw West. De oorspronkelijke bebouwing uit de jaren ‘60 behoorde tot die van de ‘Westelijke Tuinsteden’. Volgens het beroemde Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (C. van Eesteren, 1935) werden in het westen van Amsterdam wijken aangelegd met een tuinstad-karakter. De nieuwe wijken Bos en Lommer, Osdorp, Geuzenveld, Slotermeer, Overtoomse Veld en Slotervaart kenmerkten zich door de open bebouwing met brede straten, veel groen en modernistische architectuur. In de jaren ’90 raakte de kenmerkende hoven- en strokenbouw met portiekwoningen, veelal huurwoningen, minder in trek. Gelijktijdig kreeg het gebied te maken met sociale en economische problemen. Corporaties, stadsdelen, ontwikkelaars, bewoners, architecten en andere betrokkenen startten in 2001 onder de noemer van het plan ‘Richting Parkstad 2015’ een vernieuwingsoperatie. Ruimtelijke investeringen werden gedaan om meer variatie aan te brengen in het functie- en woningaanbod. Op sommige plekken is de oorspronkelijke bebouwing gerenoveerd of zelfs gesloopt om vervangen te worden door nieuwbouw, zoals hier in het geval van ‘t Waterfort. (ARCAM, Yvonne de Korte)