Tabakspanden


In 2008 kocht De Key de Tabakspanden in de Spuistraat aan. De afgelopen jaren zijn herontwikkelingsplannen voor dit stukje stad uitgewerkt en inmiddels is het voorlopige ontwerp afgerond.

De Key wil met de herontwikkeling van de panden bijdragen aan Project 1012, waarmee de gemeente verloedering in het hart van de stad tegengaat. Vanwege de slechte technische en bouwkundige staat van de panden, wordt een deel gesloopt en met zorg voor de stedebouwkundige structuur vervangen door nieuwbouw. Daarnaast wordt een aantal panden vanwege hun monumentale waarde behouden en gerestaureerd. Het nieuwe plan voorziet in 69 koopappartementen, bestaande uit 27 gerenoveerde en 42 nieuwbouwwoningen. Daarnaast wordt 2.200 m2 bedrijfsruimte gerealiseerd, waarvan circa 40% bestemd is voor creatieve en culturele functies.

Van 27 januari t/m 3 maart is bij ARCAM op de 'Lage Kade' een expositie te bezichtigen, waarin de plannen voor de Tabakspanden, door architectenbureaus Abbink X De Haas en Vincent Smulders, gepresenteerd worden.