Tandwielenfabriek


 
Nieuwe Ridderstraat 43 - 53 en Nieuwe Jonkerstraat 50 - 60
Nieuwmarktbuurt
Ronald Janssen Architecten
Donald Osborne Architect
Buro Amsterdam
2015
Metro Nieuwmarkt
Wonen
 

Middenin het centrum, tussen de Nieuwmarkt en het Oosterdok, is de voormalige tandwielenfabriek te vinden. Bijna honderd jaar geleden, in 1920, is het complex gebouwd als ledikantenfabriek en tot het midden van de jaren tachtig in gebruik geweest voor het produceren van tandwielen. Na een periode van leegstand is het vorig jaar getransformeerd tot woningencomplex, met twaalf lofts.

Gered van de sloop

Op een rustige plek in het centrum van de stad kwam in 1920 dit fabrieksgebouw, waarin tot en met de jaren tachtig allerlei soorten tandwielen gemaakt werden. Na deze periode kreeg het pand te maken met leegstand en kwamen er plannen voor sloop. Ideeën voor nieuwbouw waren in de maak, maar buurtbewoners kwamen in protest.

Uiteindelijk werd het complex opgekocht in 2013 door Buro Amsterdam. Zij gaven de opdracht aan Ronald Janssen Architecten om woningen te ontwerpen in het complex. In samenwerking met Donald Osborne Architect is het in 2015 getransformeerd.

Industrieel karakter
Er is gepoogd zoveel mogelijk het industriële karakter te bewaren. Het complex bestaat uit bakstenen en heeft een kenmerkend zaagtanddak, ook wel sheddak genaamd. De oude fabriek is verdeeld in twaalf lofts, elk variërend van 133 tot 180 vierkante meter. Ook de lofts hebben een industrieel gevoel: elke woning heeft twee sheddaken en heeft een hoogte oplopend tot zeven meter.

De woningen worden casco+ opgeleverd, wat betekent dat alle noodzakelijke elementen aanwezig zijn, zoals elektra, vloerverwarming en een moderne C.V.-installatie, maar dat de indeling van de ruimtes vrij in te richten is. De woningen staan rug-aan-rug, waardoor elk een eigen voordeur aan de straat heeft.

Stalen schuifhekken zijn geplaatst waar vroeger de grote laad- en losdeuren van de fabriek zaten. Hierachter bevinden zich kleine buitentuintjes. Zo hebben de bewoners middenin de stad toch hun eigen, rustige ruimte. Het introverte karakter van de fabriek is hierdoor bewaard gebleven.


Verwant

Winterlezingen 2019 | Amsterdam in de Steigers

Zes nieuwe Winterlezingen waarin zes sprekers zes gebiedstransformaties onder de loep nemen.

Zoku

Mulderblauw architecten & concrete

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Expositie – The Building Speaks

Ontdek bij Arcam de architectonische ontwikkeling van de Oude Kerk, het oudste bouwwerk van Amsterdam. De Grand Old Lady...

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk