Tassenmuseum Hendrikje


 
Herengracht 573
Grachtengordel
Amsterdam
Thomas Munster
Cornelis de Graeff
1664
Cultuur, Leisure
 

Cornelis de Graeff, voormalig burgermeester van Amsterdam, was samen met drie andere heren eigenaar van een aantal stadserven aan de Herengracht. In 1664 werd een akkoord gesloten tussen de vier eigenaren waarbij de grond werd verdeeld en werd besloten dat ze allemaal zouden bouwen tot één hoogte en onder één daklijst. De rij woonhuizen, aan de Herengracht nummer 571 tot 581, die zij bouwden vormt een unieke samenwerking in de Amsterdamse Grachtengordel.

Omdat Cornelis de Graeff in het jaar van de overeenkomst stierf liet zijn zoon Pieter de Graeff het pand bouwen. Pieter de Graeff, die in 1668 een belangrijke bestuurlijke functie in Amsterdam kreeg, liet het dubbele woonhuis alsnog bouwen. Het gebouw had een sobere gevel met een zandstenen middentravee die aan de daklijst werd bekroond door een gebogen fronton. De gevel werd in de negentiende eeuw vervangen door de huidige gevel waarbij het middentravee naar voren werd gehaald waardoor het uit de gevel springt. Dit zandstenen middenrisaliet wordt bekroond door een klein fronton.

In 1682 liet Pieter de Graeff de kleine stijlkamer van het museum versieren door schilder Paulus de Fouchier met een plafondschildering. Centraal hierop is de Amsterdamse stedenmaagd afgebeeld die wordt omringt door de werelddelen Europa, Azië, Afrika en Amerika. De werelddelen verwijzen naar de handel die met deze verre oorden werd bedreven, waaraan Amsterdam destijds haar rijkdom dankte. De plafondschildering van de grote stijlkamer is rond 1741 aangebracht. (ARCAM/TB)