Maak kennis met de ontwerpers van de stadsrand Amsterdam!


Dit zijn de mensen die de stadsranden van Amsterdam gaan onderzoeken! Deze vijf teams onderzoeken op initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek hoe we rood (stad) en groen (landschap, scheggen) minder kunnen laten botsen. Samen met de teams willen we nieuwe manieren vinden om ‘rood en groen’ tot een aantrekkelijk stuk stad te integreren, wat in de praktijk vaak verfrommelde gebieden blijken. 

De teams gaan tot aan de zomer van 2020 aan de slag met de Amsterdamse stadsrand die in dit onderzoek als voorbeeld dient voor alle steden met een hoge verstedelijkingsdruk.

Stadsrand Amstelscheg – Amstelkwartier, ontwerpteam + klankbord en studenten

Stadsrand Amstelscheg – Amstelkwartier:
Marjan van Herpen en Claudia Temperilli, Clubhaus Architecten; Machiel Spaan, M3H; Robert Koerts, ROC Amsterdam; Remco Rolvink en Berrie van Elderen, bureau VE-R.

Stadsrand Amsterdamse Bosscheg - Zuidas: ontwerpteam + klankbord en studenten

Stadsrand Amsterdamse Bosscheg – Zuidas:
Misja van Veen, Dana Behrman, Maria Zafeiriadou en Cadgas Delen, Van Berkel en Bos UNStudio; Maarten Ouboter, Waternet; Christopher Hendrik en John de Vries, Rademacher / De Vries; Peppie Wiersma, LUDWIG.

Stadsrand Diemerscheg - Amsterdam Zuidoost: ontwerpteam + klankbord en studenten

Stadsrand Diemerscheg – Amsterdam Zuidoost:
Jannie Vinke, ANA architecten; Gert Jan Wisse en Simona Serafino, Bureau B+B; Walter Dresscher, De Natuurlijke Stad; Lars Mosman, DubbelL buurtontwikkelaars; Esther Vlaswinkel, SVP.

Stadsrand Scheg van West - Geuzenveld: ontwerpteam + klankbord en studenten

Stadsrand Scheg van West – Geuzenveld:
Ahmed Oueld Hadj, Dutch Architect BV; Ahmed Baadoud, voormalig Stadsdeelvoorzitter; Wouter Pocornie, 26H.

Stadsrand Waterlandscheg - Buikslotermeer: ontwerpteam + klankbord en studenten

Stadsrand Waterlandscheg – Buikslotermeer:
Harvey Otten, Harvey Otten Architectuur; Saline Verhoeven, Landschap Noord Holland; Bas Kok, Olivia media; Joost Vorstenbosch, XOOMlab; André Langenberg, BERGcs.

Startbijeenkomst
De geselecteerde teams mochten vrijdag 14 februari gelijk aan de bak tijdens de startbijeenkomst. Deze stond in het teken van nader kennismaken; met de studie, met de andere ontwerpteams, met de klankbordgroepen, met de projectpartners en natuurlijk met de stadsrand! Na een plenaire start bij ARCAM vertrokken de ontwerpteams onder leiding van een gebiedsexpert van de gemeente Amsterdam en in gezelschap van hun klankbord en studenten – die zich eveneens met deze opgave gaan bezighouden –  richting hun stadsrand. Daar werden de teams tijdens een fietsexpeditie bijgepraat over de ins and outs op de verschillende locaties.

Voorzien van deze input, zijn nu de ontwerpteams aan zet. De eerste stap is de analyse van hun stadsrand. Deze analyse wordt op 7 april gepresenteerd tijden de  ‘Declaratie van de Stadsrand’ in de Balie te Amsterdam. Tijdens deze avond presenteren de ontwerpteams het verloop en het ‘gezicht’ van hun stadsrand. Daarna werken de teams tot aan de zomer aan een visie op de toekomst van hun stadsrand en aan nieuwe ontwerptypologieën op straat- en gebouwniveau.

Verdiep je alvast in de stadsgrenzen op filosofisch, economisch en ecologisch gebied met onze lezingenreeks Grensverkenningen in maart 2020 >

Meer over Het Stadsranden-lab > 

De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en het Van Eesteren Museum werken mee als kennispartners.


Gerelateerd

Publicatielancering Het Stadsranden-lab: nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad

Nieuws

ARCAM en BNA Onderzoek lanceren de publicatie 'Het Stadsranden-lab. Met Scenario’s niet alleen voor Amsterdam, maar voor alle steden, dorpen...

De resultaten van het Stadsranden-lab in 5 video’s

Nieuws

In vijf video's maak je kennis met de resultaten van de zoektocht naar nieuwe typologieën voor de stadsranden van...

Dag van de Stadsrand

20 nov 2020 : Archief : Nieuws

Vijf uur durende Dag van de Stadsrand vanuit Pakhuis de Zwijger.

Kronieken van Het Stadsranden-lab

Nieuws

De stadsranden zijn weer in the picture. In een tijdsgewricht waarin het bouwen binnenstedelijk moet gebeuren om de landschappen...

Hoe zien de echte stadsgrenzen van Amsterdam eruit?

Nieuws

Volg de randen van de stad met je eigen ogen en doe in acht minuten een rondje Amsterdam!

Livecast Grensverkenningen 2 | De economische en ruimtelijke waarde van de stadsrand

11 jun 2020 : Archief : Nieuws

Welke krachten spelen er in de zone tussen stad en land? Tijdens deze grensverkenning agenderen we de praktische kant...

Livecast Grensverkenningen 3 | Natuurinclusief bouwen

24 jun 2020 : Archief : Nieuws

Welke rol speelt microbiologie, biomimicry en mini-habitats bij het vergroenen van gebouwen om het landschap dieper de stad in...

Eerste anaylse van de Amsterdamse stadsranden

Nieuws

Waar zijn de ontwerpteams van Het Stadsranden-lab in hun onderzoek?

Lezing Grensverkenningen 1 | Een grens is (g)een grens

03 mrt 2020 : Archief : Nieuws

Wat zijn filosofisch-wetenschappelijke eigenschappen van een grens? Laat je inspireren door de Joodse religie, de Afrikaanse filosofie en diverse...

Grensverkenningen | Lezingenprogramma

03 mrt 2020 - 24 jun 2020 : Archief : Nieuws

In een reeks lezingenavonden onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen.

Jaarprogramma 2020 | Het stadsranden-lab

Nieuws : Tips

Nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad. Een iniatief van ARCAM en BNA Onderzoek

Open Call Ontwerpers | Het Stadsranden-lab

Nieuws

Het stadsranden-lab, een initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek, gaat in de eerste helft van 2020 op zoek naar...