Tentoonstelling The Right to Build: zelfbouw tussen droom en realiteit


Opname Google Earth van de Monnikskapstraat in Amsterdam Noord

Wereldwijd bouwen mensen hun eigen woning, soms als wens en soms uit noodzaak. The Right to Build is een snapshot van iconische, uiteenlopende vormen van zelfbouw die zich in de afgelopen tien jaar in Amsterdam en Almere hebben gemanifesteerd, gespiegeld aan internationale voorbeelden uit dezelfde periode. Het spanningsveld tussen eigen initiatief en regelgeving staat centraal in deze tentoonstelling.

Opening
De tentoonstelling opent op vrijdag 28 juni om 17.00 uur bij Architectuurcentrum Amsterdam. Iedereen is van harte welkom! Onze vrienden van Brouwerij ’t IJ trakteren wederom op het zomerse biertje Biri, een uitermate frisse lager, gebrouwen met mais. Kom op tijd, op = op.

In Amsterdam en Almere is de afgelopen tien jaar veelvuldig geëxperimenteerd met zelfbouw. Dit resulteert niet alleen in eigenzinnige eengezinswoningen, maar ook in rijtjeshuizen uit catalogi, collectief gerealiseerde wooncomplexen en complete gebiedsontwikkelingen.

Na decennia van maatschappelijke individualisering biedt zelfbouw de consument nu ook op het gebied van wonen ruimte voor eigen expressie. Maar is er nog wel ruimte voor zelfbouw nu de stad onder hoge druk groeit en verdicht? Hebben we het recht om onze eigen woonomgeving te realiseren en in hoeverre kan of moet een overheid deze vorm van stadsontwikkeling stimuleren of reguleren?

Architectuurcentrum Amsterdam transformeert tijdelijk tot een heuse zelfbouwbouwplaats en illustreert deze discussie aan de hand van twaalf projecten, waaronder de drijvende woonwijk Schoonschip, het ADM-terrein, Palais Récup en Almere Oosterwold.

Ter inspiratie voor de discussie over de komende tien jaar zelfbouw zijn architectenbureaus KRFT, LOA en SLA gevraagd een visie op de toekomst van het fenomeen te ontwikkelen. Welke bijdrage kan zelfbouw leveren aan de 250.000 extra woningen die nodig zijn in de Metropoolregio Amsterdam? Wie mag wat bouwen en in welk soort stad moet dit resulteren?

Randprogramma

Tijdens de tentoonstelling The Right to Build is er een uitgebreid randprogramma van lezingen, onderzoeksbijeenkomsten en discussieavonden, met o.a. Adri Duijvesteijn.

Partners en financiers
‘The Right to Build: zelfbouw tussen droom en realiteit’ is ontstaan vanuit een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en is mede samengesteld door René Boer en Mark Minkjan (Failed Architecture).

In samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Centre for Urban Studies, University of Sao Paolo, Mark Minkjan en René Boer (Failed Architecture), Architecture Atelier Tomas Dirrix en Team Thursday.

Financieel mede mogelijk gemaakt door Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.


Gerelateerd

Opening tentoonstelling The Right to Build + afscheid Yvonne Franquinet

28 jun 2019 : Agenda : Nieuws

Feestelijke opening van The Right to Build, mét afscheid van Yvonne Franquinet

Vide-Expo Zelfbouwarchief

28 jun 2019 - 01 sep 2019 : Agenda : Nieuws

Call for Models! Zelfbouwers opgelet. We zijn op zoek naar maquettes van zelfbouwwoningen!