THNK School of Creative Leadership


 
Keizersgracht 264
Grachtengordel
Amsterdam
1875-1877
Cultuur, Onderwijs

THNK School of Creative Leadership is gevestigd in een negentiende eeuws, neoclassicistisch pand aan de Keizersgracht. Het is gebouwd volgens klassieke ordenboeken die de indeling van het gebouw en de gevel hebben bepaald aan de hand van klassieke geschriften over verhoudingen.

De gepleisterde lijstgevel is gebouwd volgens de kolossale orde, daarbij worden de eerste en tweede verdieping verbonden door de pilasters die zich uitstrekken over de twee verdiepingen. Anders dan de meeste grachtenpanden is de ingang altijd op straatniveau geweest en hoef je niet eerst een trappetje op naar de bel-etage.

Het pand is ontworpen als schoolgebouw en in 1877 in gebruik genomen door de gemeentelijke middelbare meisjesschool. Sinds 1936 is het gebouw gebruikt door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, dat het gebouw ingrijpend verbouwde voor het herbergen van hun archieven. In de jaren ’70 en ’80 werd het pand gebruikt door de Vereniging Theateropleiding.

Van 1997 tot 2012 was het pand in gebruik door het Nederlands Instituut voor Mediakunst, dat is ontstaan uit een fusie tussen Time Based Arts en Montevideo. (ARCAM/TB)