Tijdelijke Rechtbank Amsterdam


 
Parnassusweg, Amsterdam
Zuidas
Amsterdam
Ronald Schleurholts, Joost Heijnis, Joost Glissenaar , Job van den Heuvel, Mathieu de Danschutter, Mark Bruin, Robbert van der Straat
cepezed
opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag / gebruiker: Rechtbank Amsterdam
dpcp (Du Prie bouw & ontwikkeling + cepezed projects) / uitvoering: Du Prie bouw & ontwikkeling
2014
2016-11-01
Voorziening

Het Parnas-complex
Aan de Parnassusweg in Amsterdam bevindt zich het kolossale Parnas-complex, de thuisbasis van Rechtbank Amsterdam. Het gebouw van architect Ben Loerakker opende in 1978, waarna het in de jaren negentig is uitgebreid. Het complex is inmiddels echter verouderd op het gebied van flexibiliteit, energieverbruik en comfort. Een groot deel van het complex wordt daarom gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, naar een ontwerp van KAAN Architecten. Het oudste deel blijft staan: dit is in 2013 aangewezen als gemeentelijk monument.

Tijdelijk gebouw
Om de rechtspraak gedurende de bouw te faciliteren is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam verrezen – een gebouw dat geenszins een gevoel van tijdelijkheid opwekt. Met zijn voorname uitstraling is het gebouw kwalitatief vergelijkbaar met een permanente voorziening. Na gebruik en demontage kunnen de bouwonderdelen geremonteerd worden op een andere locatie en ruimte bieden aan een nieuwe invulling. Om dit mogelijk te maken hebben de architecten enkele slimme innovaties toegepast. Zo is de gevel afgewerkt met gespannen kunststofdoek en de staalconstructie is zo gemaakt dat wanden en vloeren eenvoudig te ontkoppelen zijn.

DBMR-overeenkomst
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is tot stand gekomen middels een DBMR-overeenkomst. Dit betekent dat het bouwconsortium verantwoordelijk is voor ontwerp, bouw, onderhoud en verwijdering van het gebouw na gebruik. cepezed treedt daarom op als ontwerper én ontwikkelaar (onder de naam cepezedprojects) en draagt dus een groot deel van het risico.

Interieur
In het ontwerp is veel zorg besteed aan de inpassing van comfortabele werkplekken en het scheppen van een rustige omgeving voor bezoekers. De sfeer van het interieur balanceert daarom tussen functioneel en warm, terughoudend en open. Het gebouw won iop 13 april 2017 de vakjuryprijs van de Gouden A.A.P. 2017. Uit het juryrapport: “Wanneer je als bezoeker door de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam loopt, word je omarmd door een gevoel van rust. Zowel het exterieur als het interieur zijn eenvoudig en strak in vormgeving, in de betrouwbare stijl van cepezed, en wellicht op het eerste oog niet erg spannend. Achter deze kalme uitstraling schuilt echter een intrigerend verhaal; het gebouw is flexibel in tijd, plaats en functie.”