Tips vol architectuur voor de zomer van 2020!


Beeld: dakterras Hotel Casa

Het is inmiddels traditie geworden bij ARCAM om de leukste uitjes voor de ware architectuurliefhebber te verzamelen. En ook in de ‘anderhalvemeterzomer’ is er genoeg te beleven in de stad!

MidWest Buitenbioscoop avonden
juli
Lekker naar de film, gewoon in je eigen stadstuin. Kruip onder je fleecedekentje, zet je koptelefoon op en genieten maar. MidWest is een sociale onderneming, ontmoetingsplek en werkplaats in de Mercatorbuurt met als doel sociale impact in de buurt te creëren. Zo doe je ook nog iets moois voor de stad!

Avondwandelingen Artis
juli en augustus
De bekende dierentuin Artis – gelegen in hartje Amsterdam – herbergt veel ‘stadsnatuur’. Die natuur wordt in deze speciale avondwandelingen onder de aandacht gebracht met een interactieve luistertour.
Psst.. Duik ook eens in de geschiedenis van de dierentuin die ‘aanvankelijk alleen voor de elite was’ met dit artikel van Oneindig Noord-Holland.

Skatebaan Zeeburgereiland
24/7
Sinds 15 juni 2020 mag Zeeburgereiland zich de troste eigenaar noemen van de grootste, betongesmeerde skatebaan van Nederland. Samen met de parkachtige omgeving vormt het de Urban Sport Zone, die is ontworpen door het Deense bureau Glifberg+Lykke. Een fietstochtje in combinatie met een uurtje skaters kijken op een zonnige namidddag klinkt als een mooi coronoaproof zomeruitje!

Bimhuis: your Saturday getaway
elke zaterdag
In dit architectonische hoogstandje van het Deense 3XN kan je de komende maanden elke zaterdag een nieuw concert bijwonen van een band in de vroege of de late avond.

Beeld: Het Beursplein via Stadsarchief Amsterdam (Doriann Kransberg)

Zomer in de Beurs
juli, augustus, vrijdag t/m zondag
Spendeer de rest van je weekenden in een van de meest bekende en indrukwekkende gebouwen van Amsterdam: de Beurs van Berlage. Er staan namelijk ontzettend veel activiteiten op stapel voor jong en oud!

Beeld: ‘De Moriaan’ op de gevel van Rokin 64 in Amsterdam.

Black Heritage Tours
vrijdag (wandeling), zaterdag (boottocht) en zondag (boottocht en museumbezoek)
#Educateyourself. Wat kun je doen om meer te leren over racisme en witte privilege? Volg de Black Heritage Tour, de eerste in zijn soort die zich richt op de Nederlandse koloniale geschiedenis en ‘verborgen geschiedenis’ van de vroegste zwarte aanwezigheid, voordat slavernij bestond, zichtbaar op nationale monumenten, grachtenpanden en musea.

Iconic Houses
Plan een weekend weg naar een van deze iconische huizen van de meest grote namen uit de Nederlandse architectuur! Toch liever in de stad? Geen probleem, er staat ook een aantal beroemde huizen in de lijst die gewoon in Amsterdam te vinden zijn.

Beeld: Groovy Tables

Dak-te-ras
Wordt de stad je te heet onder de voeten? Zoek het dan eens hoger op op een van deze hittegolf-proof dakterrassen!

Beeld: Nieuw Entreegebouw Forteiland Pampus © Paul de Ruiter Architects

Zomerlicht op Pampus
Lig na een maaltijd bij Zomerlicht voor pampus op Pampus! Dit bijzondere pop-up restaurant op het eiland Pampus – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – is alleen in de zomer te bezoeken. Ontdek het eiland nog in zijn huidige staat, want de komende jaren wordt het eiland verbouwd en verduurzaamd.

Beeld: Hamerkwartier via gemeente Amsterdam

Wandelingen langs nieuwe buurten in Amsterdam
Vrijdag- en of zaterdagmiddag in juli
Wandel (of fiets) mee met De Gebouwengids – specialist in rondleidingen over architectuur en stedenbouw – in maand juli door Buiksloterham, Zuidas, Hamerkwartier, Cruquiuseiland of Zeeburgereiland. Vanaf augustus pakt ARCAM de Nieuwe Stad op Zondag zomerwandelingen weer op naar de nieuwe wijken van Amsterdam.

Mocht het nou na het zonovergoten voorjaar de hele zomer regenen? Kom dan schuilen bij ARCAM en verdiep je met onze Tijdlijn Amsterdam 2000 -2030 in de meest recente architectuurgeschiedenis van Amsterdam. Gegarandeerd een uurtje kijk- en ontdekplezier!

Fijne zomer!