Top 11 uitjes dit voorjaar vol architectuur, kunst en tours in Amsterdam!


We kunnen het allemaal weer ruiken… Spring is in the air! We kunnen weer naar buiten en daarom hebben we een top 11 gemaakt van leuke uitjes die je deze lente kan doen. Verrassende tips vol architectuur, waaronder ook muziek en zelfs een hardloopwedstrijd. 

1 – Gidswandeling langs de Westerlijke IJlanden
Elke zondag, start bij Galerie Moon


Een wandeling over het Bickers-, Prinsen- en Realeneiland. Deze Westelijke Eilanden werden in 1614-1615 aangelegd, hier kwamen de werven en pakhuizen van de machtige West Indische Compagnie (WlC). Heb je de tentoonstelling Collective Comeback bij Architectuurcentrum Amsterdam gezien? Dan herken je ook de experimentele woningbouw op Bickerseiland door Paul de Ley en Jouke van den Bout uit 1982.

2 – The Joy of Nature – Tentoonstelling Hockney en Van Gogh
t/m 26 mei 2019, Van Gogh Museum

Landschapsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de tentoonstelling The Joy of Nature, waarin de raakvlakken tussen David Hockney en Vincent van Gogh in beeld worden gebracht. Het middelpunt zijn de Yorkshire landscapes: buitengewoon kleurrijke doeken waarop Hockney het Engelse landschap weergeeft in alle seizoenen.

3 – Lunchconcert in de Embassy of the Free Mind (Het Huis met de Hoofden)
15 maart 2019, Huis met de Hoofden  

Iedere derde vrijdag van de maand om 13.30 uur geven studenten van het Conservatorium van Amsterdam een concert in de Grote Sael van het Huis met de Hoofden, het huis van de Embassy of the Free Mind. Daarmee komt de muziek als het ware weer thuis: van 1909 tot 1931 was het Amsterdamse conservatorium gevestigd in het Huis met de Hoofden.

4 – KLM Urban Trail Series Amsterdam
17 maart, Amsterdam Noord

Het gezonde verenigen met het aangename van architectuur, wat wil je nog meer? Met dit hartloop-event (let op, het is geen wedstrijd!), loop je langs en binnen bij bijzondere locaties als De Ceuvel, het Hyperion Lyceum, Neef Louis Design  en het Veronicaschip!

5 – Open Toren Dag Amsterdam
Zaterdag 23 maart 2019

De zevende editie van de Open Toren Dag Amsterdam is in aantocht. Op deze zaterdag openen tal van torens en hoge gebouwen hun deuren en kan je genieten van geweldige uitzichten. Gebouwen van vorig jaar waren o.a. The Edge op de Zuidas, de Bijenkort op de Dam, Elicium Centre bij de Rai en Ransdorpertoren in Noord.

6 – De Curator vertelt
27 maart, 24 april, 29 mei, 19 juni, Architectuurcentrum Amsterdam

Elke laatste woensdag van de maand leidt één van de samenstellers van Collective Comeback je rond en vertelt de verhalen en leuke ins en outs achter de tentoonstelling. Duik in de geschiedenis van de collectieve geest in de jaren ’65-’85 en ontdek waarom collectieve architectuur nu weer een revival meemaakt.

7 – Stadsranden
t/m 21 april 2019, BAC Amsterdam

Dit voorjaar toont Borneo Architectuur Centrum een foto- en beeldende kunsttentoonstelling van de rafelranden van de stad, met o.a. beelden van het Oostelijk Havengebied uit de tachtiger jaren en 3D collages van foto’s van New York en Berlijn. Het is een dubbeltentoonstelling van fotografe Adrienne Norman en beeldend kunstenaar Peter Spaans.

8 – Wandeling Buitenmuseum Van Eesteren Museum
Elke donderdag t/m zondag om 13.00 uur, Van Eesteren Paviljoen

Tijdens deze wandeling loop je onder begeleiding van een gids door de Tuinstad Slotermeer, het buitenmuseum van het Van Eesteren Museum. In dit levende openluchtmuseum ontdek je hoe de idealen van ‘licht, lucht en ruimte’ vorm hebben gekregen.

9 – 100 jaar De Dageraad
Van donderdag t/m zondag, De Dageraad

In Bezoekerscentrum De Dageraad is de tentoonstelling: ‘100 jaar De Dageraad. Een expressie van arbeiders en architecten in Plan Zuid’ te zien. Laat je verrassen door de expressionistische architectuur van De Dageraad, een dependance in Amsterdam Zuid van Museum Het Schip.  Met film (€ 2,50), een expositie en rondleidingen.

10 – Bewaard voor de Stad
t/m 26 mei 2019, Stadsarchief Amsterdam

In deze Schatkamertentoonstelling in het Stadsarchief  is een keuze te zien van de meest bijzondere en verrassende schenkingen uit de jaren 2016-2018. De Schatkamer is bovendien in 2018 opnieuw ingericht en toont een kleine geschiedenis van Amsterdam in 12 verhalen.

11 – Bauhaus documentaires
Elke minuut van de dag, online

Mocht het toch druilerig weer zijn, blijf dan lekker binnen om te bingewatchen! Voor het 100-jarige bestaan van het Bauhaus heeft ArchDaily de beste documentaires en films op een rijtje gezet.