Trippenhuis


 
Kloveniersburgwal 29
Nieuwmarkt
Amsterdam
Justus Vingboons
Louys en Hendrik Trip
Metro halte Nieuwmarkt
www.bma.amsterdam.nl
1662
Kantoren, Wonen
 

Zeventiende-eeuws burgerpaleis

Het Trippenhuis is vernoemd naar de eerste bewoners van het pand, de gebroeders Louys en Hendrik Trip, die samen dit kolossale burgerpaleis lieten bouwen. Naar een ontwerp van Justus Vingboons, de jongere broer van de veel bekendere architect Philips Vingboons, werd het dubbelpand in 1662 opgeleverd.

Vanaf de straat is bijna niet te zien dat er achter de gevel twee identieke gespiegelde woningen schuilen. De gebroeders Trip hebben hun rijkdom met name vergaard door het handelen in wapens. Zij noemden zichzelf ‘wapenhandelaren in vrede’, waarnaar nog steeds verwijzingen in de gevel terug te vinden zijn. Zo zijn de twee schoorstenen aan beide zijden van het gebouw gemaakt in de vorm van mortieren en zijn er kanonskogels en -lopen te zien rond het wapenschild op het fronton. De weelderige versieringen van olijf- en palmtakken tussen de pilasters verwijzen echter naar de vrede, die de gebroeders pretendeerden na te streven.

Het complex is gebouwd in de stijl van het strenge Hollands classicisme met acht corinthische pilasters. De middelste vier pilasters steken iets naar voren en lijken het fronton te ondersteunen, waarop het familiewapen van de familie Trip te vinden is. Op de eerste verdieping van het Trippenhuis konden voorname gasten ontvangen worden in de ontvangstkamers. Tussen 1817 en 1885 is het Trippenhuis als Rijksmuseum in gebruik geweest. In de ‘Groote Sael’ van het linker huis hing in die tijd de Nachtwacht van Rembrandt.

Momenteel is de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen in het Trippenhuis gevestigd. (ARCAM/LM)