Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020


“De excellente renovatie van Het Trippenhuiscomplex is spectaculair subtiel.”
De architect en opdrachtgever van Rhapsody in West is het gelukt om een oase te creëren op een onmogelijke plek.” 

In NEMO Science Museum zijn op donderdagmiddag 24 september het Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020 voor het beste gebouw van Amsterdam van het afgelopen jaar. Eerstgenoemde transformatieproject van Office Winhov, Rijksvastgoedbedrijf en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ontving de vakprijs, terwijl het door TANGRAM architectuur en stedelijk landschap ontworpen wooncomplex in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F bekroond werd met de publieksprijs.

Humanistisch Kindcentrum de Wereldboom van Berger Barnett Architecten in opdracht van Stichting Kolom & Partou Kinderopvang ontving een speciale vermelding van de vakjury.

De twee projecten werden gekozen uit tien kanshebbers op de Gouden A.A.P. 2020. De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door ARCAM en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. De vakjury van de dertiende editie bestond uit Cassandra Wilkins (architectuurhistoricus bij Crimson Historians & Urbanists), Julius Taminiau (architect en oprichter van Julius Taminiau Architects) en Caroline Nevejan (Chief Science Officer gemeente Amsterdam). De publieksjury werd gevormd door Enes Dedeić (advocaat), Johanna Bähn (ambtenaar en programmamanager) en Pim Fenger (politicoloog en ambtenaar).

Uit het juryrapport:

Foto’s René de Wit

Het Trippenhuiscomplex van Office Winhov in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ziet de jury als een meesterproef. “De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de al eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als een ambachtsman en dat levert een ongekende kwaliteit op.”

Mieke Zaanen, directeur KNAW: “Wat een kers op de taart om de Gouden A.A.P. 2020 te winnen! De Rijksbouwmeester en ik zagen bij het bezoek van de vakjury hoe ook zij werden gegrepen door de samenhang tussen oud en nieuw en de sereniteit die het ontwerp van Office Winhov in het Trippenhuiscomplex heeft gebracht. Maar dat we zouden winnen had ik gezien de concurrentie, werkelijk niet verwacht. Wat we tijdens de Open Monumentendag zagen gebeuren, onderstreept wat volgens mij de essentie is van de verbouwing: dat het Trippenhuiscomplex is veranderd van een mystiek bastion in een uitnodigend huis voor wetenschap en kunst, voor iedereen die daarmee kennis wil maken.”

> > Download afbeeldingen

Foto 1:  John Lewis Marshall. Foto’s 2-4: Meijeske Fotografie

Rhapsody in West van TANGRAM architectuur en stedelijk landschap in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F heeft volgens de jury de meest directe invloed op de leefomgeving van mensen in de buurt en de leefbaarheid in de stad. Het is de opdrachtgever en architect gelukt om een oase te creëren op een onmogelijke plek, die qua architectuur zowel verassend is, als naadloos aansluit op de omgeving. Het project is een prachtig voorbeeld van openheid en verbinding met de buurt in architecturale en sociale zin.

Charlotte ten Dijke, architect, directeur TANGRAM architectuur en stedelijk landschap: “Trots op het resultaat en de prijs! Het bevestigt de waardering voor een gezonde stad met niet enkel oog voor mooie gebouwen, maar ook voor groene publieke ruimten en sociale samenhang in de buurt. Thema’s voor de stad van de toekomst!”

> > Download afbeeldingen

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom. Foto Leonard Fäustle

Humanistisch Kindcentrum de Wereldboom van Berger Barnett Architecten in opdracht van Stichting Kolom & Partou Kinderopvang verdiende volgens de vakjury een speciale vermelding. Volgens de jury getuigt deze nominaties van een gedreven opdrachtgever en architect die met de inzet van ruimtelijke middelen een belangrijk sociaal vraagstuk voorbeeldig weet op te lossen, maar dat als gebouw uiteindelijk te weinig inspireert. De jury geeft De Wereldboom daarom een speciale vermelding. Zij hoopt met deze vermelding het project meer bekendheid te geven en anderen te stimuleren zodat het gedachtengoed van De Wereldboom navolging krijgt.

> > Download het volledige juryrapport

De Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, Kingspan, Qbiq en Tarkett. 

              

                   


Gerelateerd

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...