Trippenhuiscomplex


 
Kloveniersburgwal 27-29-31 1011 J
Zuiderkerkbuurt
Amsterdam
Office Winhov
Rijksvastgoedbedrijf
2019
Bedrijven, Cultuur, Kantoren, Nieuws, Onderwijs
 

Het Trippenhuiscomplex bestaat uit vijf naast elkaar gelegen panden aan de Kloveniersburgwal. De kern van dit complex is het monumentale Trippenhuis, ontworpen door architect Justus Vingboons voor de broers Louys en Hendrik Trip en in 1662 opgeleverd. Sinds 1812 biedt het Trippenhuis, een prestigieus voorbeeld van het Nederlands classicisme, samen met de vier aangelegen gebouwen onderdak aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De renovatie van dit complex is gerealiseerd door Office Winhov in samenwerking met HOEK Architecture & Preservation AIA.

Van doolhof naar duidelijkheid
Door de vele wijzigingen, doorgebroken muren en uitbouwen door de jaren heen, bevond zich achter de gevel van het complex een wirwar van gangen en kamers. De renovatie moest meer duidelijkheid brengen binnen dit ondoorzichtige geheel van ruimtes. In het programma van aanpak ging het vooral om de renovatie van de ontvangstruimtes, publieke zalen en een langetermijnvisie voor de restauratie van het historische complex. Daarbij is ook voorzien in het brandveilig maken van het Trippenhuis. Nieuwe voorzieningen, ondersteunende faciliteiten en alle techniek zijn naadloos in het ontwerp ingepast.

Eigen karakter
Eén van de grote ingrepen van Office Winhov betreft de nieuwe publieke ontvangstruimte in het pand naast het historische Trippenhuis. Bij de renovatie is de verhoogde stoep voor dit deel verwijderd en de vloer naar straatniveau verlaagd. Hierdoor opent het gebouw zich naar buiten en kan de voorbijganger een blik naar binnen werpen. Het pand is opgedeeld in een aantal salons, waarbij elke ruimte een eigen stijl en functie kreeg. Dit is geïnspireerd op de architectuur van het 17e-eeuwse Trippenhuis, waar elke kamer en zaal een eigen karakter had afhankelijk van de functie van die betreffende kamer of zaal. Een voorbeeld hiervan is de ‘Groote Sael’ ofwel de Rembrandtzaal, waar in de zeventiende eeuw gasten van de familie Trip werden ontvangen en de Nachtwacht hing. Daarnaast hebben de zalen nieuwe namen gekregen, waaronder van vrouwelijke wetenschappers.

Bronzen panelen
Aan de straatkant is de gevel van het pand naast het Trippenhuis bekleed met gegoten, bronzen panelen. Deze verwijzen naar de ‘metaalhandel’ van de gebroeders Trip, handelaren in wapens en munitie. De gevel van het pand is opengewerkt zodat de activiteiten van KNAW beter zichtbaar zijn en het gebouw een uitnodigend en representatief gezicht naar de stad krijgt. Dit is gerealiseerd door de beletage te verwijderen en grotere ramen in de gevel te plaatsen.

Het Trippenhuiscomplex is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Afbeeldingen: René de Wit


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...