Tuin van BRET


 
Kastrupstraat 11
Sloterdijk
Amsterdam
Wouter Valkenier, DOOR Architecten e.v,a,
Studio Valkenier
September 2017
Trein naar station Sloterdijk, Bus 231, 382, Metro 50
Bedrijven, Groen, Kantoren
 

Sloterdijkgebied
Op een driehoekige restruimte, tussen een spoorweg en een busstation, is bij station Sloterdijk een ‘dorpje’ verrezen: de Tuin van BRET. De Tuin van BRET is het eerste circulaire ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland mét wijngaard. Hier verandert een verlaten stuk in een kleinschalig dorp met paviljoens gemaakt van felrode zeecontainers.

BRET
Het idee voor de Tuin van BRET ontstond in 2012. Studio Valkenier maakte een schets van een groen stationsplein voor station Sloterdijk met als rood icoon restaurant BRET. BRET is volledig gebouwd uit hergebruikte materialen: zeecontainers uit de haven, glas en isolatie van een woningbouwcorporatie, hout van een stationsperron en de keuken van een strandpaviljoen. De constructie wordt gedragen door het hout van uit het nabijgelegen natuurgebied “De Bretten”. Sinds 2017 is hier aan de overkant van de weg de Tuin van BRET gerealiseerd.

De Tuin
Restaurant BRET is opgebouwd uit kruislings gestapelde containers, afkomstig uit de Amsterdamse haven. Voor het nieuwe dorpje en bijbehorende tuin heeft architect Wouter Valkenier het echter anders aangepakt. Het basisgebouw bestaat uit twee lagen van drie naast elkaar geplaatste containers. Dankzij deze opbouw ontstaat er een gebouw met een middenbeuk. Deze kan als verkeersruimte en ontmoetingsplaats dienen. In de zijbeuken kan worden vergaderd of gewerkt. Ertegenover heeft DOOR Architecten een drielaags containergebouw gerealiseerd. De bovenste verdieping is helemaal open. Hier bovenop wordt een kas geplaatst, waar groente geteeld kan worden. Het meest in het oog springende pand in het dorpje is de ‘kerk’. Hier worden jonge ondernemers gehuisvest. De ‘kerk’ bestaat uit twee bouwlagen en een ranke, hoge uitkijktoren.

De gebouwen in de Tuin van BRET hebben allemaal een werkfunctie. Studio Valkenier huist zelf in een tweelaags containergebouw met een zeer open begane grond, voor ontvangsten en workshops.

Leuk om te weten: de tuin huisvest een wijngaard waarbij particulieren wijnranken kunnen ‘huren’. Vanzelfsprekend mogen zij de bijbehorende wijn mee naar huis nemen!

Tuin van Bret is een samenwerkingsverband van verschillende ondernemers, bij elkaar gebracht door Wouter Valkenier.

Stedenbouwkundig en architectonisch concept: Studio Valkenier.

Ontwerpen paviljoens: Studio Valkenier, DOOR architecten, Studio Modderman, Poelmann Art
Stadswijngaard Wijn van Bret, initiatief Jeroen van der Voorn en Yvonne Modderman
Wijn van Bret – wijnvanbret.nlwww.facebook.com/wijnvanbret

De ondernemers in de paviljoens zijn:

11A Laan35 – laan35.nl
11B De Hollandse.school
11C DOOR architecten – doorarchitecten.nl
11D Kerk van Bret
11E Poelmann Art – michielpoelmann.com
11F Nordman
11G Studio Valkenier – studiovalkenier.nl

info: info@tuinvanbret.nl