Tuinhuis


 
Herengracht
Amsterdam
Tijmen Ploeg
Individuele opdrachtgever
Tram 1-2-13-25
Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1997-99, 2000.
1997
Wonen
 

Tuinhuis achter een pand aan de Herengracht

Het gebouwtje staat achterin een tuin van een oud pand in de historische binnenstad van Amsterdam. Het past wat typologie betreft in een lange traditie van tuinhuizen, priƫlen en theehuizen in de achtertuinen van de 17e-eeuwse panden in de grachtengordel van Amsterdam.

Het door Tijmen Ploeg ontworpen tuinhuis is een modern, transparant vormgegeven paviljoentje. Het rechthoekige gebouwtje is te betreden via een kleine stalen trap over een vijver en een veranda. Hierachter bevinden zich grote, glazen uitklapbare wanden. De ruimte wordt gebruikt als werkkamer en gastenverblijf en is op een bureau en een stoel na open gelaten. Het straalt mede door het materiaalgebruik (hout, aluminium, hardglas) een rustige sfeer uit. De ruimte wordt overdekt door een glazen dak met daarboven houten lamellen die het daglicht filteren. De sanitaire ruimte is opgenomen in een zwarte, rechthoekige doos die aan een hoek van het tuinhuis is opgehangen.

Een belangrijk aspect is de relatie tussen het huis en het tuinhuis. De woning biedt uitzicht op de tuin en het paviljoen, terwijl andersom het tuinhuis – met zijn rug naar de achterliggende tuinen – op de tuin met daarachter het huis georiĆ«nteerd is. Samen vormen ze een besloten geheel. (ARCAM/Bu)