Uitbreiding bedieningspost Westerkeersluis


 
Van Diemenstraat/Houtmankade
Spaarndammerbuurt
Amsterdam
LUX Architecten (nu ZICHT en ZILT architecten)
Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) en Binnenwater Beheer Amsterdam (BBA)
Bus 22, halte Houtmankade; tram 3, halte Zoutkeetsgracht
2004
Infra
 

Bedieningsgebouw op basalten kademuur

De bedieningspost van de Westerkeersluis annex brug no.345 dateert uit de jaren zestig. In de jaren negentig bleek het gebouw niet meer te voldoen aan de wet- en regelgeving, waarop de beheerder BBA (Binnenwater Beheer Amsterdam) een ontwerpproces startte voor de uitbreiding van de post. Dit soort functionele gebouwen zijn vaak beeldbepalend en om die reden besloot de opdrachtgever een architectenbureau bij het ontwerp te betrekken. LUX Architecten maakte het ontwerp voor de uitbreiding, die werd opgeleverd in 2004.

Mede door de ligging op een basalten kademuur is het gebouwtje zichtbaar vanuit de wijde omgeving. De glazen gevel en de nachtelijke werktijden zorgen ervoor dat het gebouw ’s nachts fungeert als een enorme lantaarn. De glasgevel biedt het voor de werkzaamheden vereiste uitzicht op het water, maar zorgt ook voor transparantie, zodat zichtlijnen vanaf de straat blijven bestaan. Om de felle avondzon te temperen is een glaszeefdruk van een 17e-eeuws zeegezicht op het IJ aangebracht aan de westkant.

Een stalen kern draagt de overkragende staalconstructie waarin het glas is bevestigd. Het dak en de onderkant van het gebouw zijn gespoten in een zachtgroene kleur om het industriƫle karakter van het gebouw te benadrukken en een link te leggen met de binnenscheepvaart, waar dezelfde kleur ook te vinden is op schepen. (ARCAM/YK)