Uitbreiding Van Gogh Museum


 
Paulus Potterstraat 7 (ingang)
Amsterdam
Kisho Kurokawa
Tram 2, 3, 5, 12 stop Paulus Potterstraat
1999
Cultuur, Leisure
 

Tentoonstellingsvleugel voor het Van Gogh Museum

De nieuwe vleugel van het Van Gogh Museum bevindt zich op het Museumplein aan de rand van de Amsterdamse binnenstad. Dit plein werd volgens een stedebouwkundig plan van de Deense landschapsarchitect Sven-Ingvar Andersson opnieuw ingericht.

De uitbreiding gecombineerd met de verbouwing van het Van Gogh Museum was nodig vanwege de massale toestroom van het publiek en de behoefte om tijdelijke tentoonstellingen te organiseren. De vleugel is ontworpen als een autonoom, vrijstaand gebouw naast het gebouw van Rietveld, Van Dillen, Van Tricht uit 1973. Het gebouw heeft een ellipsvormige plattegrond om een aantal zichtlijnen op het plein niet te blokkeren. De ene helft van de ellips bestaat uit een volume met drie niveaus met de expositieruimten, waarvan er een ondergronds ligt. In de andere helft is een verzonken patio opgenomen waaromheen een gebogen expositiecorridor loopt. Stroken vensters tussen het dak en grijze natuurstenen wanden van het gebouw zorgen voor de toetreding van natuurlijk licht in de expositiezalen. Het prentenkabinet is ondergebracht in een dwars in het gebouw geplaatste vierkante doos die aan de kant van het bassin uitsteekt. Het gebouw wordt bekroond door een bollend, met titanium bekleed dak. Via roltrappen onder het Museumplein is de nieuwbouw met het hoofdgebouw verbonden. (ARCAM/Bu)