Voormalige Schinkelkerk

T. Kuipers, 1890

Ophef in de kerk
Nabij het Vondelpark ligt de voormalige gereformeerde Schinkelkerk. Door de snel toenemende gereformeerde bevolking na de Doleantie van 1886, wordt de Schinkelkerk als Doleantiekerk gebouwd. De kerk is in 1890 opgeleverd naar ontwerp van architect Tjeerd Kuipers (1857-1942). Bij de oplevering ligt de kerk nog in de gemeente Nieuwer-Amstel. Een paar jaar later wordt het stuk grond geannexeerd door de stad Amsterdam. In 1926 komt de Schinkelkerk onder de aandacht vanwege een preek van dominee Geelkerken. Hij zou in zijn preek twijfel gezaaid hebben over de vraag of de slang in het paradijs letterlijk gesproken heeft of niet. Dit heeft geleid tot het uiteenvallen van de Gereformeerde Kerk van Amsterdam-Zuid in het Hersteld Verband (met dominee Geelkerken) en het Oude Verband. In 1975 voegt de Schinkelkerk zich bij de gereformeerde Raphaƫlkerk in de Stadionwijk. Het kerkgebouw van de Schinkelkerk verliest dan zijn functie.

Zwartgeverfd
Het voormalige kerkgebouw staat op de hoek van de Amstelveenseweg en de Eerste Schinkelstraat. Het bakstenen gebouw is voor een kerkgebouw redelijk sober vormgegeven. De architectuur is een mix van neostijlen. Boven de ingang aan de Amstelveenseweg bevindt zich een groot glas-in-loodraam dat nog bijna helemaal intact is. In 1962 is het interieur van de kerk gemoderniseerd. Waarschijnlijk is ook rond die tijd de bakstenen buitengevel zwart geschilderd. De zwarte verflagen zijn verwijderd bij de restauratie in 2009. Het gebouw is destijds gerestaureerd om het te kunnen verhuren als bedrijfsruimtes.

Bidden, duiken, tuinieren, antieke meubels winkelen en sporten
Het gebouw is als kerkgebouw nog steeds herkenbaar, maar al enkele decennia niet meer in gebruik als kerk. Er is als eerste een duiksportcentrum en -winkel in gevestigd die etages in het pand heeft ingebouwd. Daarna heeft tuincentrum Urban Green zijn intrek in het pand genomen. Dit tuincentrum heeft zich specifiek gericht op stadsbewoners die in en om hun huis bezig willen zijn met het kweken van groente en fruit. In 2011 strijkt de Britse antiekwinkel van Timonthy Oulton neer in het pand. Sinds 2019 is de sportschool TrainMore in het pand gevestigd. Het gebouw blijkt dus voor een grote diversiteit aan bestemmingen geschikt.

Tekst: Anna Peschier

Website by HOAX Amsterdam