Voormalige Schinkelkerk


 
Amstelveenseweg 136
Amsterdam
Tjeerd Kuipers
Dit project is opgenomen in de route 'Farming the City', gemaakt voor de architectuur-app UAR.
1890/2009
Commercieel

Winkelruimte in kerkgebouw

Aan de Amstelveenseweg, op de hoek met de Eerste Schinkelstraat, ligt het gebouw van de voormalige gereformeerde Schinkelkerk. Deze kerk zonder toren werd in 1890 gebouwd naar ontwerp van architect Tjeerd Kuipers. Het gebouw vertoont kenmerken van een mix van zogenaamde neostijlen. Als gevolg van de ontkerkelijking verloor het gebouw in 1975 zijn oorspronkelijke functie. In 2009 werd het gerestaureerd en niet lang daarna nam Urban Green er zijn intrek.

Urban Green was het eerste stadstuincentrum dat zich, met een deel van zijn winkelaanbod, specifiek richtte op stadsbewoners die in en om hun huis bezig willen zijn met het kweken van groente en fruit. Het bedrijf streefde ernaar om behalve een winkel ook een platform te zijn voor de uitwisseling van kennis over stadskweek en stadslandbouw. Er werden onder meer raamboxen, daktuinen, hangende planten en verticale tuinen verkocht, maar ook boeken gerelateerd aan het kweken in de stad.

Na faillissement van Urban Green eind 2011 vond in de loop van 2012 een andere winkel onderdak in de voormalige kerk. (Cities/ARCAM)